Kráva představovala pro dávné hospodáře hotové jmění a šanci uživit rodinu. Jaká plemena krav se ale pásla na českých lukách a pastvinách před sto lety, a kam zmizela? Podíváme se za farmářkou, která si doma chová krávu s telátkem, a dozvíme se, co obnáší každodenní dojení. Z čerstvě nadojeného mléka stlučeme máslo a získáme podmáslí.

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Usedněme společně do pomyslného stroje času a vraťme se do dob, kdy naši předkové neznali traktory ani kombajny a úrodu bylo třeba sklízet ručně. Správně naklepat či nabrousit kosu není žádná legrace a chce to fortel a šikovnost. Kosit obilí se musí umět, ukroutit povříslo, udělat snop a postavit panáky není jen tak. A což teprve, když vám do zad praží letní slunce!

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

V prvním dílu nové sezóny našeho seriálu vám nabízíme malou ochutnávku toho, co letošní Babičky přinesou. Selské slavnosti v jihočeských Holašovicích jsou přehlídkou talentu a šikovnosti lidí, kteří jsou dědici řemeslných dovedností předchozích generací. Dozvíme se také, jak neobvyklé druhy muškátů si hospodyně dříve pěstovaly, a přivoníme k zápleváku – kytce krásné a zapomenuté.

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Pojďte s námi na návštěvu do malého českého pivovaru, kde uchovávají tu nejlepší českou tradici. Nahlédneme do tovaryšské knížky z dob, kdy tovaryši vandrovali světem a učili se, jak z chmele, sladu a vody uvařit zázrak korunovaný čepicí bílé pěny. Chmel je ovšem dobrý na nervy i na žaludek a s pivem se dají vykouzlit gastronomické lahůdky, kterými uctíte přátele i rodinu.

  ČT 1

Velikonoční tradice v novém magazínu o dovednostech našich předků.O Velikonocích si společně napečeme voňavé a sladké jidáše. A poohlédneme se po prvních jarních bylinkách do salátů a polévek.

  ČT 1

Magazín o dovednostech našich předků. Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet.

  ČT 1

Magazín o dovednostech našich předků. Jako slanou tečku budeme servírovat proslavený gravlax – pokrm, který vymysleli dávní rybáři a který si určitě najde cestu na stůl každého milovníka lahůdek z ryb.

  ČT 1

Kysané zelí má blahodárné účinky pro naše zažívání a trávení. Každá správná hospodyňka si proto na zimu našlapala pořádný škopek této pochoutky. Naši moderátoři si vyhrnou rukávy i nohavice a pustí se do práce. Tereza si naloží zelí tradičně a podomácku. Petr se vypraví do malé provozovny, kde oprášili recept po babičce a drží se poctivých, vyzkoušených postupů.

  ČT 1

Jelítka, jitrničky, ovar, domácí škvarečky a zásoba kvalitního vepřového na dlouhou dobu. Šéfkuchař Vašek Frič je odborníkem na staročeskou zabijačku a všechny domácí dobroty, které na ní vznikají. Naše moderátory tak čeká spousta práce, protože na tradiční zabijačce je potřeba každá ruka.

  ČT 1

Voňavé domácí uzení v další epizodě nového magazínu o dovednostech našich předků.

  ČT 1

Jak uchovat čerstvá vejce, jak chovat spokojené slepice a kterou tajnou přísadou vylepšit poctivý slepičí vývar.

  ČT 1