Recept na slovenskou vánoční zelňačku – kapustnicu jsme dostali od bratislavského rodáka Ronalda Štefky. Přestože má rodinu v Praze, na Slovensko se stále vrací za příbuznými a pravidelně každé Vánoce vaří tuto polévku s kysaným zelím, plnou masa a dobrých klobásek, obohacenou sušenými houbami a švestkami. Polévka je výtečná a ještě výtečněji chutná druhý den.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Každým rokem se tým pořadu Kluci v akci účastní charity a prostřednictvím pořadu a zasílaných DMS přispívá na finanční sbírku tam, kde je potřeba. Tentokrát bude téma dílu zaměřeno na jídelníček pro ženy, které prodělaly nádorové onemocnění prsu.

  ČT 1

Ze zásob hub uložených v mrazáku, či těch naložených nebo usušených, dokážeme připravit lahůdkový houbový krém. Stačí už jen dochutit smetanou podle libosti a doplnit chlebovými krutonky a výborná polévka je na světě.

  ČT 1

Další z dílů oblíbeného cyklu představí recepty Ondřeje Slaniny. V pokrmech Ondřej využívá podzimní suroviny, které nám příroda nadělila. K hranolkům z kapra, kterého marinuje v citronové šťávě i kůře, oleji, chilli, česneku a zázvoru, podává pečenou dýni s červenou řepou, doplněnou čerstvým křenem a tymiánovou majonézou.

  ČT 1

Pohyb na čerstvém vzduchu, sportovní aktivity, hry, luštění záhad a dovádění, prostě škola hrou, je pro děti nenahraditelnou devizou do života. Jednoduše – „ve zdravém těle je i zdravý duch“. A také dobré jídlo, které dětem chutná! Vytvořit jídelníček pro děti tak, aby pokrýval plnohodnotnou výživovou potřebu, by měl být samozřejmostí.

  ČT 1

Den před významným výročím pozdraví kuchařská dvojice Filip s Ondřejem diváky menu sestaveným podle oblíbených jídel T. G. Masaryka. Je všeobecně známo, že první československý prezident byl ve stravování skromný, nepotrpěl si na honosné pokrmy a menu o mnoha chodech. Nejraději měl jídla, která mu vařívala jeho maminka.

  ČT 1

Martin Svatek dokáže proměnit tradiční jídla v moderní s neuvěřitelnou nápaditostí. Pozorovat ho při práci je víc než radost. Každý jeho krok v kuchyni provází nadšení pro kuchařskou profesi, vtip a dobrá nálada. Navazujeme na předchozí díl Hezky česky I, v němž táborský šéfkuchař připravoval atraktivní pokrmy vycházející z klasických surovin české kuchyně.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Všechny fanoušky dobrého jídla a kulinářství zveme ke sledování dílu s mladými, nadějnými a zapálenými kuchaři. Ze zářijového finále už známe vítěze a další dva finalisty soutěže KU Young Chef 2018 a můžeme se tak v záznamu zúčastnit samotného kulinářského klání, nasát jeho atmosféru, a poté nahlédnout pod ruce mladým talentům.

  ČT 1

Petr, majitel útulné hospůdky nedaleko Ledče nad Sázavou, se věnuje především grilování masa a ryb. Nicméně Kluci v akci ho v den jeho kulatých narozenin překvapili recepty, které dosud neochutnal. Přichystali mu pečené papriky plněné směsí z bulguru a telecího masa ochuceného kořením čubrica, polentový koláč s kuřecím masem, cibulí a ementálem a nejlepší bábovku s čokoládou.

  ČT 1

Sázavská taverna bude dějištěm, kde Ondřej Slanina s Filipem Sajlerem přichystají lahůdky vskutku královské, to vše ve skleněných nádobách a pekáčích. Největší specialitou a novinkou bude kuře pečené na skleněném trnu s cuketovými bramborami. Dále domácí máslová drůbeží paštika se sušenými třešněmi marinovanými v koňaku a domácí škvarkový chléb s ořechy.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Připravíme si pokrm z jednoho pekáče inspirovaný tradičním alsaským způsobem podle Ondřeje Slaniny. Klasický choucroute (šukrut) připravuje ve variantě krůtího masa s delikátní klobáskou a namísto kysaného zelí použije hrušky a řapíkatý celer. To vše pečené spolu s kořením a bílým vínem splyne v naprosto skvělou chuť.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Do moderní kuchyně Kluků v akci přichází varné sklo se stoosmdesátiletou tradicí, nádobí z ušlechtilého materiálu, v němž chutné krmě připravovaly už naše babičky.

Těšme se na Ondřejův nakládaný gothaj ve skle a exotickým kořením a provoněnou kachnu s jablky, k níž skvěle chutnají tvarohové noky opečené na kachním sádle. Menu pak završí šťavnatý švestkovo-tvarohový koláč.

  ČT 1

KU Young Chef 2018 je soutěž pro mladé talentované studenty, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii. 20. 6. 2018 oznámil Vzdělávací program Kulinářské umění založení dlouhodobé a každoroční soutěže s názvem KU Young Chef 2018 a poté v pondělí 25. 6.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Opět se můžeme těšit na tolik oblíbené pečené speciality. Vepřová roláda z bůčku v pivní marinádě se zadělávaným hráškem potěší všechny fajnšmekry, stejně jako neotřelá sladkost – kakaový pudinkový koláč se švestkovým přelivem. Ovšem co se skrývá pod lidovým názvem „slepý myši“ s česnekem, se nechte překvapit. Prozradíme jen, že je to velká dobrota

  ČT 1

Filip s Ondřejem budou vařit na Veselém Kopci, obci založené v 16. století. V dnešní unikátní expozici lidových staveb, která dokládá život našich předků, si povíme o jejich zvyklostech a uvaříme si chutná jídla, která si zaslouží připomenutí. Určitě mezi ně patří bramborový burian, lepenice, trpalky či kocvárka, bramborové krupoto nebo jahelník.

  ČT 1

Divačka paní Hanáková z Prahy nám poslala recept na babiččiny vdolky s parádou. Za poetickým názvem se skrývá prokrojený kynutý vdolek pečený na plotně či tálu, s rozdušenými jablky, tvarohem a zakysanou smetanou.

  ČT 1

Vejce patří mezi základní suroviny každé světové kuchyně. S jarem je snáška vajec bohatší a v kuchyních je veseleji o čerstvé bylinky a zeleninu. Nechme se inspirovat Filipem a Ondřejem, jak připravit tradiční omelette sandwich – lahodnou omeletu v bílém chlebu s opékanou zeleninou a bylinkami. Skotské vejce málokdo zná a my vám poodhalíme, jak na něj.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Přeneseme se do roku 1958, pomineme hrůzná politická léta, a navštívíme pavilon Expa v Bruselu. Nahlédneme, jak se tehdy ČSSR prezentovala kulinářským uměním. Paradoxem bylo, že mnozí kuchaři, ti nejlepší z nejlepších, byli vybráni komunistickou vládou a byli to ti, kteří se vyučili ještě v předválečné době ve vybraných soukromých podnicích tehdejší smetánky. A co si uvaříme?

  ČT 1

Přivítáme vzácnou návštěvu! Bude jí etiopský šéfkuchař Yohanis Hailemariam – mistr svého oboru a nejpopulárnější šéfkuchař v Etiopii. S podporou velvyslance ČR v Addis Abebě Karla Hejče navštíví Yohanis Českou republiku. Pro svoji TV show zde bude natáčet díl zaměřený na českou kuchyni, její podobnosti a rozdíly.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Talentovaný kuchař Pavel Býček, který v tomto pořadu nedávno hostoval, je i zapáleným sládkem svého domácího pivovaru. Pivo vaří zatím jen pro přátele, mezi které patří i Kluci v akci. Máme tedy možnost nahlédnout, jak si podomácku pivo uvařit. Není to žádná věda, jen je třeba vědět, jak na to. Kuchaři neopomenou grilované pochoutky, ke kterým dobré pivo neodmyslitelně patří.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Osvěžující zeleninový koktejl alias letní ochlazující polévka, jednoduchý, avšak atraktivní rybí pokrm se šťavnatým salátem a lehký raw dezert – tak zní zadání pro Kluky v akci. Jak se tohoto úkolu zhostí, abyste si alespoň jedno z letních jídel zamilovali a zařadili do svého receptáře? Určitě na jedničku! Nechte se překvapit a sledujte první červnový díl.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Barokní zámek Jánský Vrch je jediný zpřístupněný památkový objekt jesenického okresu. Původní hrad, jehož historie sahá až do druhé poloviny 13. století, se vypíná na skalnatém kopci nad městem Javorníkem. Užijeme si poetickou podívanou, krásu zámeckých interiérů včetně unikátního provozního zázemí i vaření v dobové kuchyni.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Kulinářské toulky po Jeseníkách nás zavedou do Velkých Losin. Navštívíme zde krásný pozdně renesanční zámek i unikátní manufakturu z konce 16. století, kde se dodnes vyrábí ruční papír. Dozvíme se mnohé o historii zámku, inkvizičních procesech na čarodějnice i o samotné výrobě ručního papíru. Jídla, která před kamerou Filip s Ondřejem připraví, budou inspirována zámeckým menu z přelomu 19.

  ČT 1

Druhou květnovou sobotu, den před Dnem matek, uvaří Fillip s Ondřejem pokrmy pro své maminky. K zadání přistoupili vskutku zodpovědně, konzultovali s maminkami, na čem by si rády pochutnaly. Pro paní Sajlerovou to bude kuřecí prso s bylinkovou strouhankou a ravioly s krémovým sýrem, chřestem a citronovou kůrou, doplněné karotkou.

  ČT 1

Stránky