V zimním období tělo potřebuje vydatnější jídla, která ale zároveň nezatíží organismus. Mohou mezi ně patřit bramborové knedlíky se švestkami nebo rizoto s červenou řepou.
Vyzkoušejte naše recepty.

Bramborové knedlíky se švestkami

  ČT 1

Budeme-li chtít naplnit 1 velkou sklenici o objemu 3,7 l, budeme potřebovat 3 kg zeleniny. Můžeme zvolit různé poměry. Hlavní surovinou by mělo být čínské zelí – kolem 2 kg, pak dlouhá bílá ředkev daikon, asi 600 g a pak v menším množství zelená cibulka nebo případně pórek, pro barvu přidáváme červenou papriku.

  ČT 1

Vaření v pomalém hrnci dostane prostor v dalším díle pořadu Polopatě. Tady je recept na trhané vepřové.

  ČT 1

Nevíte, co zabere na všechny vaše neduhy? Křen z vlastní zahrádky. Poradíme, jak si ho vypěstovat a přidáme recept na křenovou placku. Je skvělým domácím lékem na bolavá záda i nachlazení.
A protože se křen také pyšní skvělou chutí a pikantní vůní, rozhodně se vyplatí jej používat i v kuchyni. Máme pro vás několik receptů, při jejichž přípravě si trochu zaslzíte.

  ČT 1

Počasí houbám přeje. Pro ty, co je rádi nejenom sbírají, ale co si na nich i rádi pochutnají, přineseme pár zajímavých receptů.

  ČT 1

Z jahod se dá vytvářet spoustu skvělých pokrmů. Jahodový koláč je dezert, kterým nejenže nikoho neurazíte, ale mnohé skutečně potěšíte.

  ČT 1

Medvědí česnek je jarní hit. Vyzkoušíme ho v netradičním rizotu.

  ČT 1

V tomto díle si připravíme dva recepty z lněného semínka. Rychlý celozrnný chlebíček a plněné žampióny se lněným semínkem.
Rychlý celozrnný chlebíček s lněným semínkem
Ingredience:
• 2 šálky bílé celozrnné (pšeničné nebo špaldové) mouky
• 1 polévková lžíce prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/2 lžičky soli
• 1 šálek ovesných vloček

  ČT 1

K jaru se hodí lehká, svěží jídla, ideálně z bílého masa, jakým je například králík, který je v našich kuchyních poměrně opomíjen. Ukážeme vám, jak ho připravit.

  ČT 1

Přemýšlíte-li, jaké sladké překvapení tentokrát připravit k Velikonocům, upečte lehký a šťavnatý mrkvový dort s krémem a s marcipánovým zajíčkem.

  ČT 1

Konzumace chřestu se stává trendem dnešní doby. Můžete ho upravit vařením, zapékáním, smažením i grilováním. Chřest také patří do zdravé stravy díky své bohaté porci vlákniny a vitamínů

  ČT 1

4 tipy na chutnou, zdravou a přitom vydatnou snídani:

Banánové lívance

• Ingredience.
Na asi 10 kusů lívanců budeme potřebovat:
1 hodně zralý banán
2 vejce
½ lžičky kypřícího prášku
2 lžíce jahelné mouky
Špetka soli
Olej na smažení, ideální je kokosový

  ČT 1

Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé a v kuchyni je lze všestranně využít. V pořadu si připravíme z topinamburu krémovou polévku a topinamburové lupínky.

  ČT 1

Ať už masopust slavíte nebo ne, určitě tušíte, že právě toto období mu patří. Připravíme si některé tradiční masopustní pokrmy v modernější podobě.

  ČT 1

V posledním letošním díle pořadu se připravovalo netradiční štědrovečerní menu - kaštanová polévka, pomalu pečená selečí kotleta, pyré z konfitovaného česneku a jako dezert pečené ovoce s medovou ricottou. Prostor dostalo taky zdravé cukroví.

  ČT 1

Pokrm s názvem „ragú” má své kořeny ve francouzské kuchyni. Jedná se o zahuštěný pikantní pokrm z větších kousků masa, vnitřností či zeleniny. Na závěr si připravíme netradiční dezert z jedlých kaštanů.

  ČT 1

V tomto díle si připomeneme některé tradiční staročeské recepty, například Masarykovo cukroví – je vynikající a jeho příprava je jednoduchá.

  ČT 1

Připravit si doma máslo je kupodivu snadné, stačí zvolit správný druh smetany a pustit se do šlehání. Výsledkem této snahy bude zdravé podmáslí a samozřejmě máslo, které se ovšem musí dobře „vyprat“.

  ČT 1

Na podzim je vhodné načase vyloučit z jídelníčku potraviny, které vás ochlazují a připravit si pokrmy, které vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny. Třeba silný vývar nebo sladkost z výživné cizrny.

  ČT 1

Dnes si připravíme italský recept na pečená rajčátka.

  ČT 1

Je tu podzim a s ním i denní docházka dětí do školy a každodenní otázka, co dát dítěti ke svačině. Dnes si připravíme pár originálních, rychlých a navíc levných receptů. Na závěr si ukážeme jak si doma uvařit vaječný likér.

  ČT 1

Tuřín a kadeřávek jsou dnes neprávem opomíjené zeleniny a je řada důvodů, proč by se měly znovu vrátit na výsluní. Inspirujte se našimi recepty.

  ČT 1

Někdo si uvaří čaj s medem, druhý dá přednost šťávě z cibule. Přírodních prostředků, které při rýmě uleví, je několik. Jedním z nich je rýmovník.

  ČT 1

V zimě obvykle můžeme jíst z domácích zdrojů jen zeleninu konzervovanou nebo sušenou, tedy mrtvou. Poradíme, jak si i v tomto období opatřit potřebné vitamíny.

  ČT 1

Stránky