Polopatě 2018 - 13.díl - recepty z lněného semínka

Ne 29.4 08:55
Premiéra

V tomto díle si připravíme dva recepty z lněného semínka. Rychlý celozrnný chlebíček a plněné žampióny se lněným semínkem.
Rychlý celozrnný chlebíček s lněným semínkem
Ingredience:
• 2 šálky bílé celozrnné (pšeničné nebo špaldové) mouky
• 1 polévková lžíce prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1/2 lžičky soli
• 1 šálek ovesných vloček
• 1/3 šálku nesolených slunečnicových semínek
• 1/3 šálku dýňových semínek
• 2 polévkové lžíce lněného semínka
• 3 polévkové lžíce sezamového semínka
• 3 vejce vel. L
• 1 1/2 šálku podmáslí
• 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
• 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
• K podávání avokádo, chilli, limetka,
• plátek sýra, jahody

Postup:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 175° C. Vymažeme si menší hranatou formu na chlebíček. Smícháme dohromady všechna semínka, tedy slunečnicová, dýňová, lněné semínko, sezamové semínko a rozehřejme si pánev a na ní jen asi na 5 minut semínka opražíme.
Asi 2 lžíce směsi semínek si dáme stranou na posyp a zbývající semínka si přendáme do mísy. Přidáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a vše smícháme. V jiné míse si rozšleháme vejce, přidáme podmáslí, vločky a med nebo javorový sirup a olej. Tuto směs nalijeme k mouce a semínkům, vše důkladně promícháme, aby se spojily. Těsto přendáme do formy a uhladíme. Nasypeme zbývající semínka a dáme péct do trouby asi na 40–55 minut. Necháme vystydnout asi 30 minut předtím, než chlebíček vyklopíme na drátěnou síťku. Podáváme otoastovaný s marmeládou, anebo jen s máslem sýrem a kouskem jahody nebo třeba jen s rozmačkaným avokádem.

Plněné žampióny se lněným semínkem
Ingredience:
• 10 větších žampiónů anebo 5 velkých žampiónů Portobello
• 100 g tvrdého sýra typu čedar
• 3 lžíce lněných semínek
• 3 lžíce slunečnicových semínek
• 3 kulaté kousky lístků mraženého špenátu
• 2 stroužky česneku
• sušené oregano
• pár čerstvých lístků bazalky
• 3 lžíce olivového oleje
• šťáva z 1 citrónu
• mořská sůl
• čerstvě namletý pepř
• kousek parmazánu na závěrečné posypání
• čerstvá pažitka na ozdobu

Postup:
Předehřejeme si troubu na 190°C.
Nyní si připravíme náplň. Vyjmeme mražený špenát a necháme ho roztát, případně ho dáme na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Slunečnicová semínka a lněná semínka vložíme do mixéru a nasekáme je. Přendáme směs do misky. Přidáme nastrouhaný sýr, špenátové listy a rozdrcený česnek. Ochutíme trochou soli, pepřem, sušeným oreganem a nasekanou čerstvou bazalkou. Vše smícháme a spojíme v hmotu a dáme stranou.
Omyjeme a očistíme si žampióny. Nožem opatrně vykrojíme nohu a hlavičky dáme zatím stranou. V misce si spojíme 2 lžíce olivového oleje a šťávu z 1 citrónu a smícháme je s 1 lžičkou soli. Připravíme si plech, vyložíme ho papírem na pečení a lehce potřeme olivovým olejem.
Hlavičky žampionů lehce namočíme o směsi oleje, citrónové šťávy a soli a přendáme je na plech. Připravenou směsí naplníme žampióny a dáme do trouby zapéct na 20 minut. Hotové servírujeme s parmazánem a pažitkou.