Polopatě - kvašená korejská pochoutka Kimči

Ne 11.11 08:55
Premiéra

Budeme-li chtít naplnit 1 velkou sklenici o objemu 3,7 l, budeme potřebovat 3 kg zeleniny. Můžeme zvolit různé poměry. Hlavní surovinou by mělo být čínské zelí – kolem 2 kg, pak dlouhá bílá ředkev daikon, asi 600 g a pak v menším množství zelená cibulka nebo případně pórek, pro barvu přidáváme červenou papriku. Mimo váhu pak dáme na 3 kg zeleniny asi půl palice česneku a asi 10 cm kousek zázvoru. Soli dáváme na 3 kg zeleniny 3 rovné polévkové lžíce.
1. Zeleninu omyjeme, případně okrájíme a pak teprve vážíme, abychom byli přesní, co se týče soli.
2. Čínské zelí krájíme na silnější proužky, ředkev daikon přepůlíme podélně, poté ještě jednou přepůlíme podél a pak krájíme plátky – čtvrtky.
3. Papriku nasekáme na tenké proužky.
4. Jarní cibulku nadrobno posekáme.
5. Česnek nakrájíme na tenké plátky nebo nasekáme na kousíčky.
6. Přidáme sůl a všechno společně promačkáme.
7. Teprve potom omyjeme zázvor i se slupkou, nakrájíme na plátky a jen opatrně vmícháme do směsi.

Natlačíme do sklenice a zatížíme.