Polopatě - vánoční štola a kakaové sušenky

Ne 25.11 08:55
Premiéra

Do Vánoc zbývá sice ještě měsíc, ale některé druhy cukroví jsou nejlepší, když se nechají pěkně odležet, a ty se vyplatí začít péct už teď. 
Zkuste letos klasické pletené české vánočce pořídit sestřičku a upečte si s námi vánoční štolu. A vyplatí se upéct už teď i kakaové sušenky, aby se stihly odležet.


Vánoční štola:

Ingredience:
• 500 g špaldové mouky (může být i část celozrnné)
• 250 g tučného tvarohu
• 150 g másla
• 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 150 g třtinového nebo kokosového cukru
• 2 vejce
• Vanilka z 1 lusku
• Kúra z 1/2 bio citronu
• Sušené ovoce – meruňky, švestky, rozinky, brusinky
• Rum na naložení sušeného ovoce
• Ořechy, mandle dle chuti (namočené přes noc ve vodě)
Máslo na potření hotové štoly a mletý třtinový cukr na posypání

Smícháme sypké suroviny, vmícháme tvaroh, rozpuštěné máslo a vejce, vanilku a kúru a vypracujeme těsto. Přidáme sušené ovoce, které jsme předem namáčeli v rumu (větší nakrájené na kousky) a nasekané ořechy. Můžeme nechat chvíli odležet. Těsto vyválíme na vyšší placku a přeložíme do tvaru štoly. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 165 stupňů asi hodinu. Hotovou štolu potřeme po vytažení z trouby rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Necháme trochu vychladnout, zabalíme do alobalu a necháme odležet 3-4 týdny.


Kakaové vánoční sušenky

Ingredience:
• 150 g hladké bio pšeničné mouky 
• 100 g celozrnné bio pšeničné mouky
• 50 g mletých pražených lískových oříšků
• 130 g másla
• 150 g třtinového nebo kokosového cukru
• 2 lžíce javorového sirupu
• 1 lžíce kakaa
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• 3 lžíce mléka
• 1 lžička skořice, 1 lžička pomerančové kůry
• 1/2 lžičky – mletého kardamonu, mletého zázvoru, mletého muškátového oříšku
špetka mletého růžového pepře a špetka soli

V robotu vyšlehejte změklé máslo s cukrem, mlékem a javorovým sirupem, přidejte mouku, kakao, koření a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto, které nechce zabalené do folie odpočívat v lednici několik hodin.
Těsto vyndejte z lednice, nechte povolit, vyválejte plát vysoký cca 8mm. Můžete použít potravinovou fólii, aby se s těstem lépe pracovalo a nelepilo se. Vykrajujte tvary dle fantazie, nebo použijte vzorovaný váleček či razítka.
Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 8-10 minut dle velikosti. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě

Mohlo by Vás taky zajímat