bramborové nočky naleznete zde:

Kluci v akci - prostá, avšak výtečná česká jídla na statku

Kluci v akci - prostá, avšak výtečná česká jídla na statku

So 12.9 18:25

Na Křivoklátsku, na Hamousově statku ve Zbečně, budeme vařit prostá, avšak výtečná jídla tak, jak je důmyslně vymysleli už naši předkové. Z prastarých kuchařek jasně vyplývá, že se strava skládala z místních a dostupných surovin, a to především z lokálních mikroregionů. Dnes se takovému vaření říká honosně slow food, přičemž dříve bylo takové stravování nevyhnutelné. Z exotických zemí se na stůl prostého lidu dostalo nanejvýš koření. Na statku neměli povětšinou nedostatek, nicméně maso nebylo na stole denně a vařilo se především z toho, co příroda urodila. Vydařené léto přinášelo hodně ovoce a hub, zároveň hospodyně připravovaly zásoby na zimu. Čočková polévka s kouskem slaniny byla vydatným pokrmem a s krajícem chleba byla často jediným jídlem k obědu. Recept na vařené bramborové nočky polité švestkovou omáčkou a sypané mákem nám zapadá přesně do sezóny. Jablečník je vlastně rychlá žemlovka připravená na pánvi. Pro milovníky brambor ve všech podobách tu máme paprikové brambory na smetaně, které si podle libosti můžete doplnit opečeným špekáčkem nebo klobásou.