foto: fotobanka ČT

Všechno co mám ráda - letní řada - 7. díl - lehký zeleninový oběd z cukety

Ne 18.8 08:40
Premiéra

Eva připraví lehký zeleninový oběd z cukety, které sice vůbec nepěstují, ale stále jim je někdo nosí. 

Cuketové špagety s tuňákem

600 g cukety
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
40 g okapaných sušených rajčat
1 malá chilli paprička zbavená semínek
1 velká hrst čerstvé petrželky nebo bazalky
160 g okapaného konzervovaného tuňáka
sůl
pepř
lžíce citronové šťávy
černé olivy

Cuketu oloupejte a pomocí škrabky julienne nebo na spiralizéru nakrouhejte na nudle. Měkký střed, který už příliš krouhat nelze, nakrájejte na malinkaté kostičky. V pánvi na vyšší střední teplotu rozehřejte trošku oleje a v něm orestujte nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a kostičky ze středu cukety. Podle chuti přidejte drobně nakrájenou chilli papričku. Směs osolte a vyvařte všechnu tekutinu, kterou cuketa pustí. Přidejte nadrobno nakrájené stonky bylinek a citronovou šťávu. Vypněte plotýnku, do pánve přidejte syrové cuketové nudle a nechte chvíli prohřát na chladnoucí plotně. Vmíchejte okapaného tuňáka a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem (lze použít případně i ten ze sušených rajčat či tuňáka) a posypané lístky bylinek. Kdo má rád, může přidat i pár nakrájených černých oliv bez pecky.

Veronika zase vykouzlí velmi chutnou sladkou tečku:
Semifredo

5 bílků
200 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
šťáva a kůra z poloviny citronu
250 g malin nebo jiného ovoce
50 g vyloupaných pistácií nebo vlašských ořechů
máta na zdobení

Bílky šlehejte, až budou už skoro ušlehané, přidejte polovinu moučkového cukru a šlehejte dál.Po chvíli přidejte zbytek cukru a došlehejte. Do ušlehané šlehačky přidejte nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, maliny a rozdrolené pistácie.Přidejte ušlehané bílky a opatrně promíchejte. Formu vyložte potravinovou fólií, nalijte krém a vložte do mrazáku na několik hodin.Hmotu lze vkládat do silikonových formiček na jednu porci, není potom nutné krájet jednotlivé porce z jednoho velkého kusu. Podávejte s čerstvým ovocem nebo ovocnými přelivy.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Všechno co mám ráda: 

Mohlo by Vás taky zajímat