Kristýna se nechce moc zdržovat zdlouhavým vařením. Zvolila luxusní oběd, který je hotový za pár minut a skvěle chutná. Jsou to slávky na víně. Při vyklízení lednice a mrazáku našla spoustu zbytků volajících po zpracování. Hodí se na slaný koláč à la americká pizza a na mandlový koláč s ovocem.
Recepty naleznete zde:
Hanka připraví jídla vhodná právě pro osoby trpící častými migrénami. Třeba vejce patří do skupiny potravin vhodných ke konzumaci při náhlém postižení migrénou. Ty jsou také součástí všech dnešních pokrmů. Najdete je ve velikonočních vaječných řezech i vaječné omeletě s kachními prsy.
Dáša bude slavit MDŽ, protože si to ženy zaslouží. Ze své kuchařky vybrala dobrot vepřové balíčky, smetanové brambory, protože chce pohostit kamarádku, módní návrhářku Renatu Glosovou, se kterou se shodnou, že černou perlou života, jeho vzácností, je přátelství.
V kuchyni bude hrát hlavní roli králík. Martina ho připraví hned na několik způsobů, aby si každý mohl vybrat, na co má chuť. Na stole se objeví králík s česnekovou omáčkou, králík pečený v marinádě, králičí ragú, šťouchané brambory s jablky a smažené tvarohové šišky.
Zimy stále neubývá, zato všude se už připravujeme na vyvrcholení masopustního období, které každý rok začíná na Tři krále a vrcholí tři dny před Popeleční středou. Letos do půlnoci 1. března můžeme tedy navštěvovat masopustní oslavy. Je ideální čas vyškvařit si trochu sádla a uvařit něco z masa, protože právě teď v zimě to potřebujeme. Kristýna se rozhodla vyškvařit sádlo v pomalém hrnci.
Tento díl pořadu chce Kristýna věnovat babičkám. Babičky vaří skvělá jídla, na která rádi vzpomínáme. Kristýna prolistovala ručně psanou rodinnou kuchařku a našla velmi staré recepty, určitě alespoň 150 let, z nichž některé bychom překvapivě i dnes mohli označit jako zdravé. Hned vyzkouší mrkvový koláč, mrkvové rohlíčky bez lepku i cukru a jemnou koprovou omáčku s vaječným svítkem.
Dáša má moc ráda kokos. Obsahuje spoustu vlákniny, dobře zasytí, podpoří správnou funkci střev a urychlí metabolismus. Nezvedá hladinu cholesterolu, obsahuje kvalitní tuky a přinese organismu spoustu proteinů, vápníku, hořčíku a vitamínů řady B. Upeče si kokosové řezy bez mouky a do zásoby nachystá kokosový krém na mlsání.
Dnes díl s Hankou Hana Baroňová. Jestli jste si dali novoroční závazek dodržovat pitný režim a stále se vám nedaří, určitě přijdou vhod tipy na fermentované nápoje s tibi krystaly, nebo tibetskou houbou.
A když si k tomu upečete kváskový závin, který si zavinete zajímavým způsobem, den je hned hezčí.
Dnes si Kristýna pozvala kamarádky. Tereza ji naučila připravovat závitky z rýžového papíru, které jsou plné čerstvé zeleniny a dalších surovin. Jsou rychle připravené, dá se do nich ledacos zabalit a hodí se nejen jako dobrá svačinka, ale i hodnotný oběd nebo večeře a zajímavé občerstvení pro návštěvy. Připravit je můžete naslano i nasladko.
První díl pořadu v letošním roce.
Tereza Krippnerová si připravila zdravá jídla z krup, na které si vzpomeneme možná tak o Vánocích, když připravujeme tradičního kubu.
Kroupoto s červenou řepou a kozím sýrem, salát s kroupami, halušky, strapačky, kočičí svatba nebo muffiny bez cukru jsou tipy, jak si udržet novoroční předsevzetí a stravovat se zdravěji.
Martina se rozhodne pro pečení domácího chleba.
Kristýna má zase nějaké barevné chutě, takže se pustí do pomazánek. Vyrobí rovnou tři. Svěží z uzené makrely, krásně zelená vznikne z avokáda a jarní cibulky a trochu netradiční růžovou bude mít tatarák z brambor.
V době nachlazení a virových onemocnění je dobré hodně pít, aby se viry rychleji vyplavily z těla, a podávat lehčí jídla. Jedním z nich jsou třeba krůtí plátky na másle. Přebraná jablka osudově skončí v koláči se zázvorem, hřebíčkem a medem.
Martina se rozhlédne v kuchyni, přerovná a poklidí lednici, protože v den úklidu lednice vznikají originální recepty. Ze surovin, které je potřeba zpracovat, budou bramborové muffny se šunkou a pórkem. Kristýna se ujme výroby gramofonové skříňky podle Evina nákresu a Martina vykouzlí v kuchyni jednoduchý nepečený tvarohový dort s mákem.
Evě se opět v kuchyni nahromadily bílky, tak se rozhodne upéct něco, co je hned hotové a rychle se sní. Bude to bílkový chlebíček. Je to starý, ale osvědčený recept s ořechy, rozinkami a sušeným ovocem. V lednici má listové těsto, ze kterého vzniknou tyčinky se sýrem a šunkou.
Eva ráda vaří rychlá jídla. Dnes to bude zeleninová polévka a kuřecí maso s bylinkovou omáčkou.
Sousedka Jarka Evě slíbila, že ji naučí péct masopustní šišky z kynutého těsta. V kuchyni zavoní škvarkové pagáče. Eva poctivě překládala těsto, aby dobře listovalo. Uvědomila si, že už dlouho k večeři nebylo kuře. Vybrala recept z Francie a připraví kuřátko pěkně na víně. Jarka s Evou se pustí do pečení masopustních dobrot..
Recept na masopustní šišky z kynutého těsta
Eva si vzpomněla si na jeden velmi starý rodinný recept, když jí v lednici zbyly bílky. A právě tuhle nadýchaná medovou roládu s ořechovou náplní dnes ukáže. Na večeři přijde tatínek. Eva připraví pečené brambory v marinádě, k tomu skvělé ragú z hlívy ústřičné a pečenou vepřovou panenku.
Jako poděkování kolegyním z práce upekla Eva oblíbený cheesecake. Je rychlý a nenáročný na přípravu i suroviny. A protože vyhřátá trouba by se měla využít, zvládne ještě masový dort.
Recept na jednoduchý nadýchaný cheesecake
Eva dnes chystá k večeři husí prsa s brusinkami.
V kuchyni dnes zavoní pečená kachna na medu a medový mřížkový koláč plněný jablky.
Kachna na medu
1 l vývaru - drůbeží nebo zeleninový
6 lžic sójové omáčky
3 lžíce medu
sůl
lžička mletého zázvoru
kmín
0, 5 kg cibule
Dnešní den bude mít Eva ve znamení červené řepy. Pokusí se ji využít téměř na všechno, co bude vařit. Za svou krásu prý bohyně Afrodita vděčila právě červené řepě. Tehdy se hodně konzumovaly hlavně listy, ale to nic nemění na tom, že červená řepa je zdravá superpotravina, která zvyšuje odolnost organismu a má skvělé detoxikační účinky.
Dnes Eva přichystá plněná kuřecí prsa. Bude je podávat s lahodným hráškovým pyré.
Hráškové pyré600 g čerstvého nebo mraženého hrášku
50 g másla
100 ml smetany
sůl
pepř
Kolem svátku Svatého Václava, patrona naší země, bývají podzimní prázdniny a celá rodina Evy se schází na společné posezení. Pro tuto příležitost se bude jistě hodit oblíbený krtkův dort.
Krtkův dort
recept je pro formu 22 cm
Eva se dnes rozhodla zpracovat hrušky, které dostala ze zahrad od svých přátel. Nebudou to žádné kompoty ani čatní. Pustí se do pečení koláče sester Tatinových, jehož příběh začíná už v roce 1890. Dnes ho známe jako obrácený koláč.
Obrácený hruškový koláč
Eva má na dnešní den zase hodně plánů. Než přijede na návštěvu Martina, musí nasbírat bezinky, aby připravila domácí medicínu jako prevenci proti nachlazení na zimní období. Část jich nasuší a z čerstvých uvaří bezinkový sirup.