V kouzelné dobové kuchyni uvaří Filip s Ondřejem srnčí ragú a jelení hřbet a la Stroganoff. Vydejte se s námi na výlet za historií a kratochvílí v podobě kulinářské inspirace.
Kluci v akci posílají gastronomický pozdrav z krkonošské obce Strážné. Podívejte se, jak výtečně na grilu připravit králíka marinovaného v česnekovém másle s hlívou ústřičnou a cuketou v kroupovém salátu. Milovníci hovězího masa se mohou těšit na steak z vyzrálého vysokého roštěnce s pohankou a grilovanou mrkví a pórkem.
římo na půdě japonské rezidence uvaříme tradiční a oblíbené japonské pokrmy – chan chan yaki, kuřecí toriniku a polévku s vepřovým masem a zeleninou. Vařit bude japonský rezidenční kuchař Tacuja Širajanagi a český šéfkuchař, specialista na japonskou kuchyni, Marek Hora.
Na jarní stůl naservírujeme vyváženou stravu s tipy pokrmů na celý den. K snídani připravíme vločkovou kaši s rostlinným mlékem, jablky, skořicí a ořechy, k obědu králíka dušeného na bílém víně s batátovým krémem a blanšírovanou brokolicí, k večeři pak podáme salát z fermentovaných adzuki fazolí s bulgurem, zeleninou a jarní cibulkou.
Pustíme se do vaření polévek. Dvě jsou světoznámé, další dvě vyjdou z kuchyně Ondřeje a Filipa. Za prvními dvěma stojí polévka vichyssoise, která se podává zastudena a vedou se spory o její původ, další je italská zuppa pavese. Polévky jablko-mrkvová a cizrnová s bylinkami jsou z dílny naší kuchařské dvojice a budou mít světovou premiéru.
Pojďme si společně připomenout oblíbená jídla z mletého masa. Tentokrát zůstaneme na evropském kontinentu, procestujeme Chorvatsko, Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu i Makedonii, Bulharsko, Rumunsko či Řecko. Tady všude jsou totiž oblíbenými jídly pljeskavice, čevabčiči a musaka.
Babičky a dědečkové z domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou si koncem loňského roku přáli uvařit něco dobrého s Kluky v akci. Na jídelním lístku bylo mnoho zabíjačkových dobrůtek: ovárek, zabíjačkový guláš, vepřový jazyk, játra, škvarkové placky a křenová pomazánka.
Rezavou-voňavou bábovku, banánovou a koňakovou bábovku podle receptů diváků nabídnou Ondřej a Filip v dalším díle pořadu Kluci v akci.
Svátek všech zamilovaných oslavíme přípravou speciálního valentýnského menu. Začneme salátem z fermentované čočky beluga s jablkem, červenou řepou a avokádem
V tomto díle pořadu Kluci v akci dostanou opět prostor oblíbené Retro recepty ČSSR. Připravovat se budou květákový mozeček, katův šleh a mřížkový koláč s tvarohem.
Kluci v akci připravili chutné recepty za pár korun polévku z uzeného masa, vepřové karbanátky s kysaným zelím a cibulovou omeletu s uzeným masem a opečeným chlebem
Kluci v akci vám zkusí nabídnout pokrmy z legendární trojice mrkev-celer-petržel. Zelenina, která tvoří intenzivní a základní chuť polévek, vývarů, omáček, a je součástí osvěžujících salátů. Je posilující a našemu organismu dodává vitaminy, minerální látky, stopové prvky i vlákninu, to vše v zásadité formě. Kořenová zelenina si zaslouží naši pozornost.
Menu:
Pochutnáme si na lahůdkovém studentském chlebíčku, dále na jedné z nejtradičnějších a nejoblíbenějších polévek, kterou je poctivá gulášová polévka. Hlavním chodem bude dušené hovězí na zázvoru s bylinkovým bramborovým knedlíkem připravené tak, jak je vařily naše babičky.
Dnešním hostem bude Soňa Kodetová, manželka herce Jiřího Kodeta, který by letos v prosinci oslavil 80. narozeniny. Společně na něj zavzpomínáme a dozvíme se i to, co málokdo ví! Tento šarmantní herec, jenž se do paměti diváků vryl díky legendární scéně o polemice knedlík nebo nok, totiž velmi rád vařil svíčkovou či zvěřinu na smetaně a celý rituál příprav si užíval.
Divačka paní Hanáková z Prahy nám poslala recept na babiččiny vdolky s parádou. Za poetickým názvem se skrývá prokrojený kynutý vdolek pečený na plotně či tálu, s rozdušenými jablky, tvarohem a zakysanou smetanou.
Recept na slovenskou vánoční zelňačku – kapustnicu jsme dostali od bratislavského rodáka Ronalda Štefky. Přestože má rodinu v Praze, na Slovensko se stále vrací za příbuznými a pravidelně každé Vánoce vaří tuto polévku s kysaným zelím, plnou masa a dobrých klobásek, obohacenou sušenými houbami a švestkami. Polévka je výtečná a ještě výtečněji chutná druhý den.
Budeme se věnovat ingrediencím a pokrmům, které nám pomohou zapudit nemoci nebo nás připravit na nadcházející jarní únavu. Ať jsme odolní sebevíc, neuškodí jídla s čerstvým křenem, česnekem, lněným semínkem, červenou řepou, zázvorem či kysaným zelím. Těšte se na dobré pikantní recepty, se kterými budete zdraví jako řípy.
V podzimních sychravých dnech se dostáváme do poetického prostředí chatové oblasti kerského lesa a místní hájenky. Zde došlo k dnes již kultovnímu sporu myslivců dvou znepřátelených vesnic, jak jej známe z legendárního filmu natočeného na motivy Hrabalova románu. Spor se vede o to, zda střeleného kance připravit se šípkovou omáčkou nebo se zelím.
Shepherd’s pie neboli pastýřův koláč je lidová tradiční britská pochoutka z jednoho hrnce. Jedná se o dobře vychucené mleté jehněčí maso v zeleninovém základu, které přikrývá peřina máslové bramborové kaše. Ta slouží jako poklička, aby maso zůstalo šťavnaté, a současně jako příloha.
Těšit se můžete na rodinné recepty na bábovky, poděděné od maminek, babiček i tetiček. Bude to kynutá bábovka hojně prosypávaná kakaem a promaštěná máslem od paní Jarmily Klabochové z Plzně.