Poslední odvysílané díly

Paštiky s brusinkami a daňčí se šípkovou omáčkou, aneb zvěřinové lahůdky a tipy inspirované lesem podle našich babiček. Za klasickými recepty se vypravíme na Konopiště, kde se zvěřinové dobroty připravují na mnoho způsobů už od dob starého mocnářství. Domácí lékař poradí, jak při nachlazení využít léčivé látky ze smrkových větviček. A přineseme i zajímavý a jednoduchý kuchyňský tip pro domácí přípravu masa – ostružinovou sůl.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

V další repríze Vychytávek byl v rubrice Rodinné stříbro na talíři uveden divácky recept na perník s jablky . Láďa zaujal originálním receptem na falešná pštrosí vejce, kterým určitě překvapíte všechny strávníky ve vaši domácnost

  Prima
Recepty v tomto dílu pořadu Vychytávky Ládi Hrušky:

V prvním letošním díle pořadu Rady ptáka Loskutáka se objevil recept na bylinkové palačinky s houbami a kuřecím masem.
Suroviny:
kuřecí prso s kůží
200 g žampionů
listová petržel
1 stroužek česneku
1 vejce
mléko
hladká mouka
tymián
máslo
olej
sůl, pepř
3 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:

  TV Nova

Sníh dodá půdě vláhu a připraví ji na období plodnosti. My jsme se nechali sněhovou pokrývkou inspirovat a dnešní vaření zahalili do bílé barvy, přičemž pokrmy taktéž přinesou naší chuti potěšení a tělu potřebné živiny. Zveme vás na bílou zelnou polévku s bramborem, uzeným masem a zakysanou smetanou, výtečnou křenovou omáčku s hovězím masem a domácím knedlíčkem a bábovku pečenou z bílků s ořechy a citronovou polevou.

  ČT 1

Zdroj: foto https://pvacek.cz/

V naší kuchyni dnes uvítáme Petra Vacka. Předvede nám přípravu chutného indického lidového pokrmu.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Hobby naši doby:

Výroba ušlechtilých ovocných pálenek je odedávna jedním ze způsobů, jak zpracovat ovocnou úrodu. K tomu je ovšem nezbytné nasbírat to správné ovoce a založit kvas. Plody z našich zahrádek můžeme také odvézt rovnou do pěstitelské pálenice. Jablka, hrušky a švestky jsou obvyklým základem pro budoucí destilát, ale jak chutná taková kdoulovice, nebo pověstná Švejkova kontušovka? Dozvíme se také, jak naložit s pálenkou po samotném vypálení. A než nám dozraje, bude čas na přípravu lahodných švestkových rozpeků s mákem.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Jak uvařit výtečnou vaječnou tlačenko-bábovku podle Láďova lety prověřeného receptu uvidíte v dalším reprízovém díle Vychytávek. Kromě toho se dozvíte jak připravit výtečnou česnekovou pomazánku.

  Prima
Recepty v tomto dílu pořadu Vychytávky Ládi Hrušky:

Zapátrali jsme v normalizačních kuchařkách a našli zajímavé recepty, které potěší i dnešního moderního strávníka. Záleží přece vždy na použití kvalitních surovin, správném technologickém postupu a dobrém ochucení. Je pak jedno, z jaké doby receptura pochází. Patřičný fortel a radost z vaření dodají jídlu přidanou hodnotu a měly by být samozřejmostí. V zimních měsících padla volba na fazolovou polévku s pikantní klobáskou. Víte, jaký je rozdíl mezi španělským a klatovským ptáčkem? Nechte se překvapit! Tentokrát si připravíme klatovského.

  ČT 1

Vařit budeme opět s Pavlem Soukupem. Dnes si spolu s ním můžete připravit krůtí maso s cuketou.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Kluci v akci:

Výroba ušlechtilých ovocných pálenek je odedávna jedním ze způsobů, jak zpracovat ovocnou úrodu. K tomu je ovšem nezbytné nasbírat to správné ovoce a založit kvas. Plody z našich zahrádek můžeme také odvézt rovnou do pěstitelské pálenice. Jablka, hrušky a švestky jsou obvyklým základem pro budoucí destilát, ale jak chutná taková kdoulovice, nebo pověstná Švejkova kontušovka? Dozvíme se také, jak naložit s pálenkou po samotném vypálení. A než nám dozraje, bude čas na přípravu lahodných švestkových rozpeků s mákem.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Reprízový díl Vychytávek. Dozvíme se jak připravi jak připravit vajíčkovou pomazánku. V rubrice Rodinné stříbro na talíři uvidíte divácky recept na fofr medovník.​

  Prima
Recepty v tomto dílu pořadu Vychytávky Ládi Hrušky:

Zelený prášek matcha se dá využít i jinak než jen na přípravu čaje. Můžeme z něj připravit matcha latte a matcha lívance.

Matcha latté
Budeme potřebovat: 
2g prášku Matcha 
1dcl horké vody 
2 dcl mléka 
1 lžíce rýžového sirupu

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Polopatě:

S pivem se dá v kuchyni kouzlit, dodá pokrmům specifickou chuť. Pivo lze používat do polévek či do základu pod maso, můžeme z něj péct nasladko i naslano.

Zveme vás tedy na pivní menu – krémovou pivní polévku, do níž zpracujete starší chléb, sílu dodáte přidáním žloutků a pikantní chuť docílíte čerstvým zázvorem. Sami uvidíte, že po hovězím krku pečeném na světlém ležáku v hojném zeleninovém základu se jen zapráší. A milovníci sladkého také nepřijdou zkrátka – nabídneme jim skořicová jablíčka smažená v pivním těstíčku.

  ČT 1

V naší kuchyni uvítáme Stanislava Hložka. Můžete si spolu s ním připravit švagrovo zelí.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Hobby naši doby:

Kráva představovala pro dávné hospodáře hotové jmění a šanci uživit rodinu. Jaká plemena krav se ale pásla na českých lukách a pastvinách před sto lety, a kam zmizela? Podíváme se za farmářkou, která si doma chová krávu s telátkem, a dozvíme se, co obnáší každodenní dojení. Z čerstvě nadojeného mléka stlučeme máslo a získáme podmáslí. Upečeme si zapomenutý dezert našich babiček – svítek nasladko s ostružinovým přelivem. A podíváme se do rumunského Banátu, kde čeští krajané stále ještě každý den vyhánějí dobytek na pastviny. Z kravského mléka pak hospodyně vyrábějí lahodný domácí sýr.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Reprízový díl Vychytávek. Dozvíme se jak připravi jak připravit domácí houskové knedlíky bez droždí a bez kynutí. V rubrice Rodinné stříbro na talíři uvidíte divácky recept na kakaovo - tvarohové panda řezy.

  Prima
Recepty v tomto dílu pořadu Vychytávky Ládi Hrušky:

Jídla, která nás pomohou ochránit před chřipkami a virózami, by podle Kluků v akci měla mít následující skladbu. Domácí chléb s brusinkami, červenou řepou, fenyklem a anýzem je typem kořeněného jihotyrolského pečiva a perfektně sedne k česnekové pomazánce. V hlavním pokrmu se skrývá opět přírodní antibiotikum v podobě česneku, tentokrát dozlatova a dosladka předpečeného a v podobě nádivky s vejci pak naplněného do kapsy vepřového bůčku.

  ČT 1

V naší kuchyni uvítáme Pavla Soukupa. Dnes si spolu s ním můžete upéct cuketový dezert.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Hobby naši doby:

Usedněme společně do pomyslného stroje času a vraťme se do dob, kdy naši předkové neznali traktory ani kombajny a úrodu bylo třeba sklízet ručně. Správně naklepat či nabrousit kosu není žádná legrace a chce to fortel a šikovnost. Kosit obilí se musí umět, ukroutit povříslo, udělat snop a postavit panáky není jen tak. A což teprve, když vám do zad praží letní slunce! Po vší té lopotě na nás čeká odměna v podobě krásného pecnu chleba z tradiční pece po dědečkovi.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Reprízový díl Vychytávek. Dozvíme se jak připravit tvarohová kolečka se zelim. Láďa představí svůj recept na turecký med

  Prima
Recepty v tomto dílu pořadu Vychytávky Ládi Hrušky:

Začátkem roku odlehčíme našim peněženkám, což ovšem neznamená, že se u lednového stolu budeme šidit. Naopak, kuchařská dvojice přinese tipy, jak z obyčejných surovin vykouzlit jídla lahodná, za která by se nestyděl ani šéfkuchař špičkové restaurace. Bramborovo-hrachový krém s karamelizovaným jablkem je prostý a naprosto famózní. Konfitovaný bůček, posléze obalený v trojobalu a usmažený, s křehkým a svěžím celerovým salátem, je lahůdkou především pro milovníky masa. A v zimních měsících dodá i potřebnou energii. Jako dezert se budou podávat malé, dozlatova pečené buchtičky z kynutého těsta.

  ČT 1

V naší kuchyni uvítáme Stanislava Hložka. Můžete si spolu s ním připravit Muzikantské pošušňáníčko

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Hobby naši doby:

V prvním dílu nové sezóny našeho seriálu vám nabízíme malou ochutnávku toho, co letošní Babičky přinesou. Selské slavnosti v jihočeských Holašovicích jsou přehlídkou talentu a šikovnosti lidí, kteří jsou dědici řemeslných dovedností předchozích generací. Dozvíme se také, jak neobvyklé druhy muškátů si hospodyně dříve pěstovaly, a přivoníme k zápleváku – kytce krásné a zapomenuté. Čeká na nás i tradiční okénko Domácí lékař a s ním recept na bylinkový čaj proti nachlazení. A nebude chybět ani tradiční česká kuchyně.

  ČT 1
Recepty v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Mleté maso je v kuchyni obecně velmi oblíbenou surovinou, dobře se zpracovává, ochucuje, receptur je nekonečná řada. Čerpat můžeme z kuchařských knih celého světa a jídla z mletého masa prostě nezevšední. Filip s Ondřejem si pro tentokrát připravili neotřelé novinky. Předvedou vám, jak připravit mleté hovězí s červenou kari pastou v briošce s domácí majonézou a koriandrem, savojskou kapustovou roládu s bramborem a kuličky z mletého hovězího masa s nivou a omáčkou z lesního ovoce.

  ČT 1

Stránky