Připravíme si jídlo do kastrůlku, který si kdysi naši dědečkové nosívali z domova do práce.
  ČT 1
Budeme taky vařit, a vybrali jsme recepty snadné, rychlé a levné.
  ČT 1
Připravíme si dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a placky ze žaludové mouky a tuřínu.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Připravíme si typickou prezidentskou snídani, uvaříme bílou polévku, švestkové knedlíky s mákem a opraženou strouhankou a napečeme Masarykovy sušenky.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Prastaré duby považovali naši předkové za posvátné. Lidé už kdysi dávno přišli na to, že dub je léčivý strom, jehož kůru můžeme snadno a levně využít pro podporu svého zdraví, úlevu a detoxikaci. Po vzoru našich babiček připravíme koupel, ve které si odpočine tělo i duše. A což teprve takové žaludy!
  ČT 1
Tentokrát se vrátíme do časů c.k. monarchie, kterou někteří velebili, jiní zatracovali. Historici i laikové se dodnes dohadují o tom, jak se našim předkům během tří stovek let habsburské vlády vlastně dařilo. Přesvědčíme se, že pokud mají Češi a Rakušané něco společného, tak jsou to určitě recepty našich prababiček.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Vypravíme se do míst, kde stával nejstarší písemně doložený pivovar v Čechách, a kde se vařilo pivo podobné tomu, jaké pijeme dnes. A protože dobrý pěnivý mok tradičně inspiroval i gastronomii, zachováme styl a připravíme si kančí líčka na černém pivu a jalovci.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Naši předkové byli během zimního období odkázáni na to, co v sezóně vypěstovali a vyrobili. Jenže tahle jednoduchá a přitom výživná strava se ukázala být velice prospěšná i našemu zdraví v současné době.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Komínáři byli kdysi váženým řemeslem. Dým a kouř inspirovaly i náš recept. Pomocí hrnce s pilinami podomácku zaudíme kachní prsa a poté z nich na pánvi vykouzlíme luxusní delikatesu.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Bývaly doby, kdy krmit si vlastního pašíka, poté uspořádat zabijačku a podarovat sousedy výslužkou neodmyslitelně patřilo k životu na venkově. V dobách, kdy neexistovaly ledničky, chovali naši předkové vepře hlavně pro sádlo a pro špek. Sádlo bylo základem domácí kuchyně a my si vyškvaříme vlastní, domácí, a k tomu si připravíme i skvělé škvarečky.
  ČT 1
Připravíme si jáhlový pudink s křížalami, dobrůtku, která se dá stejně dobře jíst zatepla i zastudena. A přineseme tip na domácí vláčný bramborový chléb, který naše babičky vynalezly v dobách, kdy vzrostly ceny potravin a moukou se muselo šetřit. Inu, historie se někdy opakuje
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
České a moravské hospodyně byly a jsou přebornice v nakládání a zavařování všeho druhu. Vypravíme se společně po stopách vynálezu zavařovací sklenice. Naložíme si do nich dary letní přírody a přineseme tipy, jak kombinovat druhy ovoce i zeleniny a čím jejich chuť ozvláštnit.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Uvaříme si dobroty typické pro stůl měšťanské rodiny v 19. století. Zelné závitky plněné sekaninkou či klobása s „kadeřníkem“ vzbuzuje dojem oběda, po kterém bylo nutné dát si pověstného šlofíka a nechat žaludek v klidu trávit. Pokusíme se taky vytipovat to úplně nejskromnější jídlo a připravíme si kdysi velice populární polévku, oukrop s česnekem.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Po vzoru našich předků se posilníme slaďoučkou pohankovou kaší sypanou strouhaným perníkem.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Pikantní zeleninové karbanátky a zimní lečo coby příloha jsou recepty stejně jednoduché, jako rychlé. Jak skladovat dýně, abychom z nich mohli vařit po celý rok až do příští sklizně? Podíváme se do dýňového království na Vysočině, kde budeme obdivovat barevnou přehlídku všech možných odrůd.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:
Jednodušší recept na rybu, než je tento, už snad ani být nemůže. Téměř bez práce a za chvíli máte hotovo. očištěný a vykuchaný pstruh máslo sůl snítky čerstvého tymiánu Do břišní dutiny ryby vložíme snítky tymiánu a plátky másla. Rybu poté důkladně osolíme. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 210–220 °C po dobu 10–15 minut.
  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Kdysi dávno bylo zvykem chodit za prací na vandr. Vandrovníci se museli na cestu řádně posilnit. My si na náš výlet za dovednostmi dávných generací připravíme poctivý domácí bůček s pořádným krajícem chleba.

 

Vepřový bůček na vandr

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Podíváme se do jabloňových sadů a uvidíme, jak tu sadaři bojují se škůdci a současně se snaží přilákat sem užitečné ptačí pomocníky. A nebudou chybět ani báječné jablkové řezy.

Recept

 

  ČT 1

Tentokrát se podíváme na farmu, kde se zelenina pěstuje tak, jak to dělaly naše babičky. Ručně a bez chemických postřiků. Pletí obnáší spoustu práce, ale výsledky stojí za to. Ochutnáme deset odrůd rajčat a skvělé papriky vypěstované v pařeništi. Zeleninu budeme také konzervovat a uvaříme si z ní dobroty inspirované kuchyní našich předků. A přineseme recepty, které nadchnou i děti

  ČT 1

Zavítáme na Vysočinu a uvaříme si tradiční šusterky, neboli škubánky. Jídlo, které patřilo na Vysočině k nejoblíbenějším.

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Krocani a krůty prý mají devatero druhů masa. Pečená krůtí stehna jsou ideálnim receptem pro podzimní dny. Využijeme v něm právě dozrávající ovoce – jablka, hrušky. 

Pečená krůtí stehna 
krůtí stehna
2 snítky čerstvého rozmarýnu
celá palice česneku
sůl
pepř
jablka
hrušky
cibule

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Připravíme si zapomenutou lahůdku našich babiček – voňavou jahodovou klevelu se smetanou. Tahle dobrůtka bude určitě chutnat dětem a dá se připravit třeba i z meruněk, švestek nebo lesních plodů.
 

  ČT 1

V prvním podzimním dílu se vypravíme za lidmi, pro které je i v dnešní době jistá míra soběstačnosti důležitou součástí života. Ukážeme si, že chutný domácí sýr dokážeme připravit třeba i v panelákové kuchyni. Můžeme použít běžně kupované pasterované kravské či kozí mléko. To však nesmí projít homogenizací, což je proces, který mimo jiné zabraňuje vytváření smetany.

  ČT 1
Recepty v tomto díle pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Pustíme se do přípravy vaječných pokrmů podle receptů ze starých kuchařek.

  ČT 1

Stránky