Kluci v akci: příprava ryby s vinnou omáčkou a zámeckých tartaletek s krémem a ovocem
Těšte se na setkání s kastelánem zámku Vranov nad Dyjí i průvodcem Národního parku Podyjí. Seznámíme vás se zámeckou minulostí, nahlédneme do interiérů i zahrad a užasneme nad nádherou okolní přírody. Zámek se totiž nachází v západní části jmenovaného národního parku. A jaké bude menu? Vyzkoušejte i Vy Ondrův recept na přípravu candáta, je snadný na přípravu a chutná výtečně. Stejným způsobem můžete připravit pstruha, sivena, štiku apod.
Candát s koprovou omáčkou a zeleninou
4 porce
600 g filetu candáta
kmín
80 g másla
mletý pepř
sůlFilet candáta nakrájíme na porce a zlehka nařízneme kůži a pokmínujeme.
Na pánvi na přepuštěném másle rybu opečeme kůží dolů, opékáme pozvolna, přeléváme máslem, během pečení opepříme, odstavíme a na závěr osolíme.
Na talíři přeléváme koprovou omáčkou a podáváme se zeleninou.
koprová omáčka
300 ml bílého vína
250 ml 33% smetany
1 citron
1 stroužek česneku
cukr
sůl
50 g másla
koprBílé víno zredukujeme na polovinu, přidáme kousek citronové kůry, stroužek česneku a smetanu a opět redukujeme. Za stálého varu dochutíme špetkou cukru, soli a citronovou šťávou (omáčka se musí vařit, aby se při přidání citronu nesrazila). Odstavíme, vyjmeme česnek, zjemníme máslem a vmícháme nasekaný kopr.
zelenina
600 g zeleniny
- mix podle chuti (mrkev, patison, šalotka)
200 g malých bramborMrkev a brambory předvaříme na skus.
Veškerou zeleninu nakrájíme a opečeme na oleji, zprudka a krátce, na závěr osolíme a vhodíme lístky bazalky.
Dezert v podobě zámeckých tartaletek s krémem a ovocem, dozdobí křehké bylinky a kvítky ze záhonů zámecké zahrady. Linecké těsto je ideální na košíčkové korpusy, které můžeme plnit rozličnými náplněmi. Ideální je košíčky předpéct alespoň den předem.
Tartaletky s čokoládovým tvarohem a podzimním ovocem
linecké těsto
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžičky kypřicího prášku do pečivačokoládový tvaroh
500 g měkkého tučného tvarohu
4 lžíce zakysané smetany
100 g 70 % čokolády
1 vanilkový cukr
krupicový cukr podle chutiovocná náplň
2 hrušky
4 švestky
200 ml bílého vína
kousek celé skořice
2 hvězdičky badyánu
citronová kůra
střik koňakuŠvestky vypeckujeme a nakrájíme na tenké měsíčky, z hrušek odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Do rendlíku nalijeme víno, vložíme celou skořici, badyán, citronovou kůru a zredukujeme na polovinu, vložíme hrušky, necháme prohřát, zastříkneme koňakem, krátce provaříme, vložíme švestky a odstavíme. Necháme zchladnout, poté vyjmeme koření. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, ochutíme cukrem a vmícháme nastrouhanou čokoládu. Linecké košíčky naplníme čokoládovým tvarohem, navrch poklademe ovoce, ozdobíme jedlými kvítky.