Všechno co mám ráda 2020 - 3. díl - recept na kuřátko na víně a pečení masopustních dobrot
Sousedka Jarka Evě slíbila, že ji naučí péct masopustní šišky z kynutého těsta. V kuchyni zavoní škvarkové pagáče. Eva poctivě překládala těsto, aby dobře listovalo. Uvědomila si, že už dlouho k večeři nebylo kuře. Vybrala recept z Francie a připraví kuřátko pěkně na víně. Jarka s Evou se pustí do pečení masopustních dobrot..
Recept na masopustní šišky z kynutého těsta
1/2 l mléka
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
6 žloutků
1 vanilkový cukr
80 g másla
80 g cukru moučky
kůra z poloviny citronu
1/2 lžičky soli
4 lžíce rumu
100 g rozinek
rum na namočení rozinek
Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Mléko zahřejeme, přidáme cukr a rozdrobíme droždí.
Máslo utřeme se žloutky, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme citronovou kůru a rum. Postupně vmícháme kvásek, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a scezené rozinky namočené v rumu.
Zapleteme copánky a smažíme na dobrém oleji.
Těsto bez rozinek je vynikající na koblihy.