Polopatě 2019 - 3.díl - recepty z luštěnin
Polopatě 2019 - 3.díl - recepty z luštěnin
Polévka, tzv. indiánská rychlovka:
Budeme potřebovat:
Sterilované fazole v tomatové šťávě 300 g – plechovka
Vejce 2 ks
Pórek 100 g
Cibule 70 g
Česnek 25 g
Zázvor 50 g
Olej 40 ml
Máslo 30 g
Orientální koření – kari, sůl
Čerstvý koriandr nebo petrželová nať
Na oleji osmahněte nejprve drobně nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte posekaný čerstvý zázvor a po chvíli také rozdrcený česnek, případně i nasekanou chilli papričku. Následně zmírněte intenzitu pečení a přidejte směs orientálního koření. Nechte ho lehce zpěnit a hned poté zalijte rozmixovanými fazolemi včetně tomatové šťávy.
Směs doplňte trochou vody, osolte a přidejte drobně nakrájený pórek. Vše krátce povařte (cca 5 minut).
Na pánvi s nepřilnavým povrchem upečte na troše másla tenkou omeletu z osolených rozšlehaných vajec a rozsekaného koriandru nebo petrželové nati.
Z ochladlé omelety nakrájejte širší nudle a ty vkládejte do hotové polévky.
Cizrnové biftečky
Budeme potřebovat:
cizrnová mouka 200 g
kukuřičná strouhanka 60 g
uzený sýr 100 g
špenátové listy 50 g
1 vejce
Bramborový škrob 20 g
Olej na pečení
Voda nebo mléko cca 200 ml
Směs koření na bylinkové máslo
sůl
Cizrnovou mouku, rozšlehejte spolu s vejcem, solí a kořením v teplém mléce a nechte vše cca 5 minut odstát. Poté přidejte škrob, nastrouhaný sýr, spařené a posekané špenátové listy a kukuřičnou strouhanku. A opět nechte vše několik minut stát. Ze vzniklého těsta tvořte namočenýma rukama stejnoměrné kuličky a ty pak na rozehřáté pánvi s trochou oleje roztlačte do tvaru biftečků a pečte je zvolna z obou stran.
Ovocné smoothie s naklíčenou čočkou
Banány
Mražená lesní směs
Jablečný džus
Javorový sirup
Naklíčenou čočku nejprve rozmixujte spolu s jablečnou šťávou a poté přidejte další ovoce a opět rozmixujte, popřípadě přislaďte sirupem a podávejte. Můžeme udělat jogurtovou variantu, pokud místo jablečné šťávy dáme jogurt.