Kapustnica - Slovenská sváteční zelňačka naleznete zde:

Kluci v akci - vybrané lahůdky od diváků

Kluci v akci - vybrané lahůdky od diváků

So 30.11 18:25
Repríza

Recept na slovenskou vánoční zelňačku – kapustnicu jsme dostali od bratislavského rodáka Ronalda Štefky. Přestože má rodinu v Praze, na Slovensko se stále vrací za příbuznými a pravidelně každé Vánoce vaří tuto polévku s kysaným zelím, plnou masa a dobrých klobásek, obohacenou sušenými houbami a švestkami. Polévka je výtečná a ještě výtečněji chutná druhý den.

600 g masa - 2−3 druhy masa (hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra)
1 lžíce sádla
50 g špeku
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
3 druhy klobásek
2 hrsti sušených hub (předem namočených)
100 g sušených švestek
voda
500 g kysaného zelí
sůl
mletý pepř
mletá pálivá paprika
podle chuti zakysaná smetana na podávání

 

 

Sušené houby namočíme do vody. Maso nakrájíme na kostičky, klobásy na kolečka, cibuli na kostičky, česnek na plátky.

Na sádle vypečeme špek, přidáme cibuli a česnek, osmahneme, přidáme maso a opečeme, přidáme klobásky, zaprášíme paprikou, osmahneme a zalijeme vodou, vmícháme houby i s vodou, švestky a na závěr vložíme žebra, trochu osolíme. Vaříme pozvolna, až je maso měkké, vmícháme pokrájené kysané zelí, provaříme, dochutíme solí, špetkou pálivé papriky a mletým pepřem.

Podávat můžeme se zakysanou smetanou.



Hlavní pokrm – domácí sekanou podlitou bílým vínem upečou kuchaři se sommeliérem Tomášem Brůhou. K sekané se bude podávat bramborová kaše přelévaná smaženou cibulkou.
 



Na výborné ananasové řezy, do nichž se zamiloval celý štáb pořadu tak, že na pekáči nezbyl ani drobeček, zaslala recept věrná divačka Elenka Čambalová z Bratislavy.

korpus
2 vejce
250 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
1 ½ kávové lžičky sody bikarbony
1 konzerva ananasu (do 500 g včetně nálevu)

Vejce vyšleháme s cukrem, vmícháme mouku se sodou a na kostičky nakrájený ananas i se šťávou. Dobře promícháme a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut, dorůžova. Ještě na teplý korpus nalijeme polevu – viz níže.

poleva
125 g ztuženého rostlinného tuku (Ceres)
200 ml 33% šlehačky
200 g moučkového cukru
50 g strouhaného kokosu
50 g mletých ořechů
1 vanilkový cukr

Tuk, šlehačku a cukr vložíme do kastrůlku a dáme vařit. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přidáme kokos, ořechy a vanilkový cukr, vaříme ještě 3 minuty. Polevu nalijeme na ještě teplý upečený koláč. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.

Chceme-li řezy ještě vylepšit, můžeme polevu sem tam pokapat rozpuštěnou čokoládou.

Recepty v tomto dílu pořadu