Makovec s koňakem rozinkami a čokoládou naleznete zde:

Kluci v akci (508) - svatomartinská husa a další slavnostní pochoutky

Kluci v akci (508) - svatomartinská husa a další slavnostní pochoutky

So 11.11 18:25
Repríza

Recept na neobvyklou úpravu husy poslala paní Jarmila Klabochová z Plzně – husu nejprve povaříme s kořenovou zeleninou a kořením, poté ji pečeme na hutné dávce kysaného zelí se strouhanými jablky. Teprve až půl hodiny před dopečením obklopíme husičku brambůrky a dopečeme. 
Husa pečená na kysaném zelí s bramborami

1 husa
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
koření na vývar (bobkový list, celý pepř, nové koření, kmín)
petrželová nať
trochu oleje
voda
sůl
kmín
750 g kysaného zelí
2 velká jablka
1 kg brambor

Husu naporcujeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo a na oleji ji opečeme dozlatova, přidáme naporcovanou husu, krátce opečeme, maso necháme zatáhnout, zalijeme vodou, přidáme koření, trochu soli a vaříme zvolna asi 1 hodinu.
Jablka nastrouháme nahrubo do pekáče, smícháme s kysaným zelím, navrch položíme porce husy, kterou posolíme a okmínujeme, podlijeme vývarem a při 160 °C – 170°C pečeme doměkka a dozlatova. Na posledních 30 minut obložíme husičku syrovými nakrájenými bramborami a dopečeme.
 


Dalším pokrmem je delikátní příprava kachních prsou “na minutku” se salátem z červené řepy s čerstvým křenem. 
4 porce
2 kachní prsa
marináda
citronová šťáva
chilli omáčka sriracha
třtinový cukr
sůl

Nejprve připravíme marinádu. Z citronové šťávy, chilli omáčky, třtinového cukru a špetky soli vymícháme omáčku.
Kůži kachních prsou nařízneme do mřížky. Poté opečeme na pánvi nebo grilu (Optigrill nastavíme na „medium rare“), nejprve stranou kůže, poté obrátíme. V troubě vyhřáté na 100 °C maso dopečeme tak, aby bylo měkké, šťavnaté a růžové. Poté ho vložíme do připravené marinády, necháme odležet, krájíme na proužky a podáváme se salátem z červené řepy.

salát z červené řepy
200 g uvařené červené řepy
rostlinný olej
limetová šťáva
sůl
čerstvý křen
římský salát
koriandr
Řepu nakrájíme podle libosti na proužky, kolečka, klínky atp., promícháme s olejem, limetovou šťávou, solí, čerstvě nastrouhaným křenem. Necháme odležet, těsně před podáváním vmícháme nakrájený římský salát.



Slavnostní sladkostí bude makovec s koňakem, rozinkami a čokoládou.
 

1 hrnek = 300 ml
½ hrnku rozinek
50 ml koňaku (brandy) na namočení rozinek
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mletého máku
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
100 ml plnotučného mléka
100 ml slunečnicového oleje
100 ml koňaku (nebo brandy)
1 vejce

100 g čokolády na vaření
máslo nebo olej na vymazání
a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Rozinky namočíme do koňaku nebo brandy. Všechny sypké suroviny smícháme, přilijeme mléko, olej, koňak a vejce. Dobře promícháme v hladké těsto, vmícháme nahrubo nasekanou čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Navrch nasypeme rozinky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

Recepty v tomto dílu pořadu