Marinované vepřové koleno na černém pivu pečené v pomalém hrnci naleznete zde:

Kluci v akci: vaření v pomalém hrnci - marinované vepřové koleno na černém pivu

Kluci v akci: vaření v pomalém hrnci - marinované vepřové koleno na černém pivu

So 7.9 18:25
Premiéra

Praktičtí pomocníci pro snadnou přípravu výtečných pokrmů jsou pomalé hrnce. Ondřej s Filipem v pomalém hrnci připraví marinované vepřové koleno na černém pivu s bramborovo-zelnými noky s chilli.

Marinované vepřové koleno na černém pivu pečené v pomalém hrnci a bramborovo-zelné šišky s chilli

1 zadní vepřové koleno
sůl
mletý pepř
50 g čerstvého zázvoru
snítka rozmarýnu
2 cibule
5 stroužků česneku
balsamikový ocet
200 ml černého piva
4 bobkové listy

Koleno z jedné strany podél kosti nařízneme, kůži nakrojíme do mřížky.

Potřeme marinádou, kterou si připravíme z balzamikového octa, česneku, zázvoru, rozmarýnu, soli a černého, čerstvě mletého pepře. Dobře vpracujeme do masa a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, odležet.

Poté vložíme do pomalého hrnce, podlijeme černým pivem, přidáme dvě nahrubo nakrájené cibule a rozmáčknutý česnek, zakryjeme poklicí, zvolíme I. stupeň na 8 hodin nebo II. stupeň na 5 hodin a hrnce si více nevšímáme.

Když je maso hotové, může se udržovat teplé díky funkci ohřívání. Podáváme s bramborovo-zelnými šiškami.

Bramborovo-zelné šišky

1 kg ve slupce vařených brambor
2 vejce
asi 150 g hrubé mouky
500 g kysaného zelí
sůl
2 chilli papričky
trochu sádla

Nejlépe den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vajíčko, odkapané pokrájené kysané zelí, nadrobno nasekanou chilli papričku, sůl a vypracujeme tužší těsto, z něhož tvarujeme šišky. Vaříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Scedíme a opečeme na troše sádla a podáváme s vepřovým kolenem.



Dalším velkým pomocníkem v domácnosti je sušička. Nabízíme tip, jak ze zralých sladkých banánů a meruněk připravit zdravou laskominu – stačí přidat trochu skořice a citronovou šťávu, usušit, a na světě je zdravá sladkost pro děti i dospělé.

Sušené banánovo-meruňkové placky se skořicí
 

5 vyzrálých banánů
8 vyzrálých meruněk
150−200 ml vody
1 lžička mleté skořice
citronová šťáva

Fóliovou misku (příslušenství sušičky, které lze dokoupit) lehce potřeme olejem. Přebytečný olej setřeme ubrouskem, postačí tenký film oleje. Banány a meruňky vyšleháme s vodou v mixéru, okořeníme podle vlastní chuti. My jsme volili skořici s citronovou šťávou. Ovocné pyré nalijeme na fóliovou misku, cca 250−300 ml, a rozetřeme. Síto s fóliovou miskou vložíme ihned do sušičky a nastavíme sušicí režim na 50−55 °C. Placky sušíme asi 6 hodin, někdy déle, záleží na druhu ovoce a okolní vlhkosti.

Placka je suchá, když se střed přestane lepit na dotek a nejsou na ní žádná vlhká místa, jde dobře srolovat. Usušenou placku můžeme nastříhat a uskladnit ve skleněných dózách nebo ji srolovat, zabalit do potravinářské fólie a uložit na chladné suché místo nebo ji vložit do fólie a zavařit vakuovou svářečkou.

Recepty v tomto dílu pořadu