Kluci v akci: recept na trojmléčný koláč s běloučkou šlehačkovou pokrývkou
Kluci v akci: recept na trojmléčný koláč s běloučkou šlehačkovou pokrývkou
Shepherd’s pie neboli pastýřův koláč je lidová tradiční britská pochoutka z jednoho hrnce. Jedná se o dobře vychucené mleté jehněčí maso v zeleninovém základu, které přikrývá peřina máslové bramborové kaše. Ta slouží jako poklička, aby maso zůstalo šťavnaté, a současně jako příloha. Další věčnou lahůdkou je marocký tajine z kuřecího masa se sušenými meruňkami, ochucený zázvorem, šafránem, skořicí, kurkumou a koriandrem.
Sladkou lahůdkou je vlahý trojmléčný koláč s běloučkou šlehačkovou pokrývkou.
50 g polohrubé mouky
1 ½ lžičky kypřicího prášku
špetka soli
5 bílků
50 g krupicového cukru
5 žloutků
150 g krupicového cukru
100 ml mléka
½ vanilkového lusku
1 slazené kondenzované mléko
1 neslazené kondenzované mléko
4 cl rumu
500 ml 33 % šlehačky (kdo chce, může i 40%)
trochu krupicového cukru na vyšlehání
na ozdobu
kokosové hoblinky
ovoce
Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí. Bílky vyšleháme s 50 g cukru dotuha. Žloutky spolu se 150 g cukru vyšleháme do pěny, vmícháme mléko, semínka vanilkového lusku a mouku, na závěr sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dorůžova, cca 35 minut. Upečený korpus otočíme a necháme zchladnout. Obě kondenzovaná mléka smícháme s rumem a na korpus rovnoměrně nalijeme. Navrch korpusu rozetřeme dotuha ušlehanou šlehačku. Necháme dobře vychladit, krájíme na kostky a podáváme. Zdobit můžeme čerstvým ovocem a kokosem.