Polopatě - recepty na bramborové knedlíky se švestkami nebo rizoto s červenou řepou

Ne 18.11 08:55
Premiéra

V zimním období tělo potřebuje vydatnější jídla, která ale zároveň nezatíží organismus. Mohou mezi ně patřit bramborové knedlíky se švestkami nebo rizoto s červenou řepou.
Vyzkoušejte naše recepty.

Bramborové knedlíky se švestkami

Nejprve si dáme vařit brambory typu C ve slupce. Uvařené brambory necháme vychladnout. Mezitím připravíme rozvar.
Na rozvar potřebujeme:
• 6-8 švestek
• 1 lžíce másla
• 2 lžíce třtinového cukru
• 3 lžíce rumu, koňaku nebo portského

V rendlíku rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na čtvrtky nakrájené švestky. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Vlijeme alkohol a necháme odpařit a dusíme, dokud nebudou švestky skoro rozvařené. Na rozvar jsou ideální švestky čerstvé, ale je možné použít i švestky mražené.
Na knedlíky budeme potřebovat:
• 340 g celozrnné špaldové mouky nebo hrubé pšeničné mouky
• 340 g uvařených brambor typu C
• 250 g ricotty nebo tvarohu
• 1 vejce
• 15 g másla
• Špetka soli
• Cca 15 švestek (záleží na velikosti a zda budete používat do knedlíku celou švestku nebo jen půlku)

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, smícháme s moukou, solí, ricottou, vejcem a povoleným máslem a vypracujeme hladké těsto.
Dáme si vařit vodu do hrnce. Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku nebo půlku švestky zabalíme do těsta. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou.
Uvařené knedlíky rozkrojíme a servírujeme polité švestkovým rozvarem. Dozdobíme mákem rozmixovaným s třtinovým cukrem.

Quinoové rizoto s červenou řepou

• Budeme potřebovat: ½ pytlíku (cca 250g) quinoy
• 1 červená řepa
• 1 červená cibule
• 4 lžíce olivového oleje
• ½ litru zeleninového vývaru
• 1 balení čerstvého kozího sýra nebo Fetty(100 g)
• 3 hrsti vlašských ořechů
• Provensálské koření
• hladkolistá petržel
• Sůl, pepř

Quinou dáme do misky nebo cedníku propláchneme vařící vodou, nejméně 3x!!! Nebo ji můžeme chvíli povařit ve vodě, vodu slít a quinou propláchnout a dát vařit do čisté vody. Je to nutné pro odstranění případné hořkosti!!!!
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nastrouhanou řepu, koření, propláchnutou quinou a zalejeme vývarem nebo vodou se lžičkou provensálského koření. Tekutiny dejte raději méně a několikrát během vaření zkontrolujte, zda se nevyvařila a případně dolijte. Po 10 minutách přidáme petrželovou nať. Vaříme pod pokličkou celkem cca 20 minut.
Pak do směsi vmícháme větší část nadrobeného kozího sýra nebo fety a nasekaných ořechů a necháme ještě 5 minut „dojít“, aby se chutě propojily. Dochutíme případně solí a pepřem. Na talíři posypeme zbytkem sýra a ořechů a zakápneme olivovým olejem.