Sama doma - tipy na svatomartinské menu
Jak správně a dobře upéct husu se dozvíte v pořadu Sama Doma.
Připravíme si kachní zavářku do polévky:
Kachní roláda s dýňovým kari a kořenovou zeleninou
450 g kachních prsou
2 starší rohlíky
100 g slaniny
čerstvá petrželka
50 g másla
2 vejce
mléko
fresh folie nebo alobal
Rohlíky nakrájíme na malé kostky a opečeme na másle do zlatava. Slaninu nakrájíme a vyrestujeme. Vejce vyšleháme společně s trochou mléka do pěny. Přidáme ke kostičkám. Osolíme a opepříme. Připravíme si nádivku. Prsa naklepeme, osolíme a naplníme nádivkou. Pevně svineme a zabalíme do folie. Můžeme vařit v páře nebo péct v troubě. Záleží na nás. Pokud vaříme v páře, před výdejem ještě opečeme na pánvi na másle.
1/2 menší dýně
3 stroužky česneku
50 g másla
malý zázvor
1/2 čl římský kmín
1/2 čl koriandr semínko
0,1 l smetana
0,1 l mléko
0,2 l vývaru
sůl
Římský kmín a koriandrové semínko dáme do plátenka, abychom jej mohli snadno z omáčky vyndat. Na másle zpěníme na plátky pokrájený česnek a zázvor. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a pytlík s kořením. Zalijeme vývarem a podusíme. V závěru vaření přidáme mléko a smetanu. Koření vyndáme a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, aby omáčka byla co nejjemnější. Dochutíme pouze solí.
4 mrkve
4 petržele
1/2 celeru
olej
kmín celý
čerstvá petrželka
tymián
sůl
pepř
Kořenovou zeleninu očistíme. Mrkve, petržel nakrájíme na půlky a celer na klínky. Složíme na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a pečeme při 170 stupních zhruba 40-50 minut. Na závěr prohodíme s čerstvě posekanou petrželkou a tymiánem.
Jako hlavné chod si připravíme
Trhané husí maso, pečené červené zelí, pečené bramborové placky
4 husí stehna
sůl
pepř
kmín
tymián
6 pl sádla
Do husího stehna vmasírujeme sůl, pepř, kmín a složíme do pekáče. Přidáme sádlo a dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na 130 stupňů zhruba na 6 hodin. Až se nám začne maso oddělovat od kosti, vyndáme a necháme vychladnout. Maso obereme, promícháme s čerstvým tymiánem a výpekem.
1/2 hlávky červeného zelí
jablečný ocet
sůl
med
0,1 l červeného vína
domácí zavařenina
Červené zelí nakrájíme na větší pláty a srovnáme na pekáč. Pokapeme olejem, octem, osolíme, potřeme medem, přiklopíme a pečeme při nízké teplotě do změknutí. Přendáme do hrnce a dochutíme svařeným vínem, solí a marmeládou. Popřípadě octem a solí.
600 g uvařených brambor
2 vejce
1 rohlík
čerstvá petrželka
100 g slaniny
180 g hrubé mouky
sůl
olej
Brambory v ruce nastrouháme a přidáme k nim nakrájený rohlík, posekanou petrželku, na kostičky slaninu, vejce a mouku. Z těsta připravíme placičky, které z obou stran opékáme do zlatova.
Dále se dozvíme recepty na husí velouté s mrkví a hrachový Šoulet.