Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 25. díl druhé řady - jak využít krůtí maso
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 25. díl druhé řady - jak využít krůtí maso
Krocani a krůty prý mají devatero druhů masa. Pečená krůtí stehna jsou ideálnim receptem pro podzimní dny. Využijeme v něm právě dozrávající ovoce – jablka, hrušky.
Pečená krůtí stehna
krůtí stehna
2 snítky čerstvého rozmarýnu
celá palice česneku
sůl
pepř
jablka
hrušky
cibuleDo pekáče naskládáme krůtí stehna, paličky česneku a cibule i se slupkou, překrojené napůl. Ovoce nakrájíme na čtvrtky a rovněž vložíme do pekáče. Troubu nastavíme na 180 °C, maso osolíme a opepříme. Pečeme hodinu a půl.
Lahodné pečené maso doplňují bramborové placky pečené na kamnech.
Bramborové placky na plotně pečené
1 kg brambor (nejlépe varný typ C)
250 g polohrubé mouky
sůlBrambory uvaříme ve slupce. Oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, zaprášíme moukou a rukama vypracujeme těsto. Placky pečeme na litinovém tálu, anebo rovnou na plotně. Jakmile se na jedné straně placky udělají „puchýře“, placku otočíme. Placky můžeme na závěr potřít rozpuštěným máslem anebo sádlem.