Všechno co mám ráda - třetí řada - 4. díl - recept na marinované krůtí nudličky a dýňové noky
Všechno co mám ráda - třetí řada - 4. díl - recept na marinované krůtí nudličky a dýňové noky
Kolem svátku Svatého Václava, patrona naší země, bývají podzimní prázdniny a celá rodina Evy se schází na společné posezení. Pro tuto příležitost se bude jistě hodit oblíbený krtkův dort.
Krtkův dort
recept je pro formu 22 cm3 hrnky najemno namletých ořechů
1/2 hrnku kakaového prášku
1/4 hrnku espressa
2 lžičky jedlé sody
vanilkový extrakt
3 celá vejce
1/2 hrnku hustého domácího kefíru nebo jogurtu
40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády
sníh z 3 bílkůNa krém
500 ml smetany na šlehání
350 g mascarpone
vanilkový extrakt
60 g vysokoprocentní čokolády
500 g banánůBanánový rozvar
500 g banánů
portské vínoTroubu předehřejeme na teplotu 175 °C.
V míse rozšleháme celá vajíčka, kefír, vanilkový extrakt, kávu a rozehřátou čokoládu. Přidáme ořechy, kakaový prášek, sodu a dobře promícháme.Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a zvolna zamícháme do těsta. Vylijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme 30 - 40 minut, podle vlastností trouby. V míse smícháme mascarpone s vanilkou, najemno nasekanou čokoládou a ušlehanou šlehačkou. Necháme chladit v lednici. Vychlazený korpus vydlabeme lžící tak, aby na dně i na okrajích zůstal asi centimetr. Zbylou hmotu budeme potřebovat. Rozdrtíme ji mezi prsty. Korpus vymažeme banánovým rozvarem a naskládáme na něj nakrájené banány. Lze použít i jiné ovoce, například jahody, borůvky, maliny nebo kombinaci ovoce. Krém navršíme na banány, vytvarujeme kopeček, který hustě posypeme drobky z korpusu. Necháme v lednici uležet a podáváme.
Eva čeká návštěvu Dany. Chtějí se spolu pustit do výzdoby z dýní. Eva chce rychle připravit nějakou dobrotu, aby se zbytečně nezdržovaly vařením. Rozhodla se pro marinované krůtí nudličky.
Marinované krůtí nudličky
400 g krůtích prsou
Marináda
1 lžička koriandru
1 lžička zázvoru
2 lžičky bramborového škrobu
1 stroužek česneku
1 lžíce majonézy
2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky pepře
chilli
1 lžíce sezamového semínka
jarní cibulka
červená paprika
olejMaso nakrájíme na nudličky. V misce rozmícháme majonézu, sójovou omáčku, česnek a zbytek koření. Do marinády přidáme nudličky a necháme v lednici uležet. Nudličky zprudka osmahneme na pánvi s olejem, přidáme na jemno nakrájenou papriku, jarní cibulku a sezamové semínko. Podáváme s noky, dýňovými noky nebo rýží.
Dýňové odpoledne je nejen ve znamení výroby originálních dekorací, ale Dana navrhne i zajímavé dýňové pochutnání. Dýně Hokkaido obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Její konzumace je doporučována obzvlášť lidem, kteří trpí onemocněním srdce, ledvin, žaludku, sleziny a slinivky břišní. I dýňová semínka pomáhají při různých problémech. Eva dnes poprvé ochutná dýňové noky.
Dýňové noky
700 g očištěné dýně Hokkaido
250 g hladké mouky
lžička soli
1/2 lžičky mletého bílého pepře
1 vejceNa plech vyložený pečicím papírem položte nakrájenou dýni, osolte a upečte v troubě vyhřát na teplotu 200 °C doměkka. Rozmačkejte najemno a nechte vychladit. Přisypte mouku, osolte a přidejte bílý pepř. Dejte vařit osolenou vodu. Propracujte těsto. Podle potřeby případně přidejte mouku, dobře prohněťte a zpracujte do válečku, ze kterého ukrajujte asi 3 cm kousky. Trošku je zmáčkněte vidličkou a dejte povařit. Vařte asi 2 minuty. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Vyjměte je do mísy a zakápněte olejem, aby se neslepily.