Všechno co mám ráda - třetí řada - 2. díl - recept na kuřecí stehna plněná sýrem s modrou plísní a pečenou dýní

Čt 12.9 16:45
Premiéra

Eva má na dnešní den zase hodně plánů. Než přijede na návštěvu Martina, musí nasbírat bezinky, aby připravila domácí medicínu jako prevenci proti nachlazení na zimní období. Část jich nasuší a z čerstvých uvaří bezinkový sirup.  

Bezinkový sirup
1 l obraných plodů černého bezu
0, 5 l vody
0, 5 kg cukru
25 g kyseliny citronové
1 lžíce vanilkového cukru nebo 1/2 vanilkového lusku
1/2 celé skořice
lžička mleté skořice
3 hřebíčky
kousek badyánu
Kuličky oberte nejlépe pomocí vidličky a třeba v rukavicích, abyste pak nemuseli čistit ruce kyselinou citronovou. Množství uvádím na 1 litr bobulí. Vy si recept přizpůsobte podle nasbíraného množství bobulí a velikosti hrnce, ve kterém budete šťávu připravovat.
Odměřte bobule a povařte je s vodou. Rozmixujte. Postavte zpět na sporák, přidejte koření, kyselinu citronovou a cukr.
Povařte dalších 10 minut a sceďte do lahví. Uzavřete. Můžete zavařit.
Sirup používejte do čaje nebo vody jako lék při chřipkách. Můžete ho míchat s vodkou v poměru 1:1 a pít jako likér.

 

 

Ani Martina nepřijela s prázdnou. Přivezla výpěstky ze své zahrádky a to dokonce v originální tašce vytvořené ze starého trička. Eva si samozřejmě chce hned recyklaci nepotřebných triček vyzkoušet. A co se bude vařit? Dnes má samozřejmě na povel kuchyni Martina. Překvapí pečeným vývarem, kuřecími stehny plněnými sýrem s modrou plísní a pečenou dýní. 

Kuře se sýrem s modrou plísní
1 kuře nebo 4 čtvrtky kuřete
2 stroužky česneku
1 lžička kari
100 g sýra s modrou plísní
2 dl zakysané smetany
100 g másla
pepř
Sýr nastrouháme najemno a smícháme s rozmačkaným česnekem, zakysanou smetanou a kari kořením.
Kuře naporcujeme a každou porci pod kůži dobře naplníme sýrovou směsí. Vložíme do pekáčku, opepříme a poklademe lupínky másla. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem.
Pečeme zhruba hodinu ve vyhřáté troubě při teplotě 180 - 200 °C doměkka. V první polovině pečení můžeme pekáček přikrýt alobalem nebo poklicí. V druhé polovině pečeme nepřikryté, aby mělo kuře pěknou kůrčičku.
Podáváme s pečenými bramborami nebo pečenou dýni.
Pečená dýně Hokkaido
dýně Hokkaido
olivový olej
bylinky
sůl
Dýni nakrájíme na kostičky nebo měsíčky. Neloupeme, protože kůra pečením změkne. Vložíme do pekáčku, posolíme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme asi 20 minut při teplotě 180 °C. Když je dýně téměř upečená, přidáme nasekané bylinky a necháme asi 10 minut dopéct.
Můžeme podávat jako přílohu k masu, sýrům, ale i jako samostatné jídlo posypané parmezánem nebo přelité dipem ze zakysané smetany a bylinek.

 

 

Dezert z chia semínek Evu také mile překvapí. Je to zdravá varianta sladké tečky na závěr oběda. Děvčata ještě otestují dekorování karafy leptáním skla, což je činnost nenáročná a velmi efektní. Další den plný sluníčka a nových nápadů si užila nejen děvčata, ale i Dušan. Má rád společnost a dny, kdy se dělá vývar. Obvykle na něho dost zbyde. Po chutném soustu se tak dobře usíná.

Pečený kuřecí vývar
4 kuřecí skelety nebo kuře bez stehen
2 mrkve
2 petržele
2 menší cibule
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
lžíce soli
tymián, libeček
Pečený kuřecí vývar má proti tomu vařenému překvapivě plnou chuť.
Troubu předehřejte na teplotu 180 °C.
Na plech rozložte kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vložte do trouby a pečte dozlatova asi hodinu. Obvykle z kuřete odeberu stehna, která peču v troubě a zároveň dám péct i zbytek kuřete, abych využila energii.
Pečené maso i s výpekem dám do většího hrnce nebo do pomalého hrnce. Přidám koření, sůl a bylinky. Pekáč vypláchnu vodou a zaliju pečené maso, aby bylo ponořené. Vývar pomalu vařím při nízké teplotě 5 - 6 hodin.
Vývar scedím. Vyvařenou zeleninu vyhodím, maso oberu a vložím do vývaru.
Podávat můžete se zeleninou, nudlemi nebo játrovou rýží. Vývar si můžete zamrazit nebo zavařit a mít po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť, nebo ho budete potřebovat použít například do omáčky.

 

 

Recepty v tomto dílu pořadu
Mohlo by Vás taky zajímat