Husí prsa s brusinkami naleznete zde:

Všechno co mám ráda - třetí řada - 10. díl - recept na husí prsa s brusinkami a nepečený dort z piškotů

Všechno co mám ráda - třetí řada - 10. díl - recept na husí prsa s brusinkami a nepečený dort z piškotů

Čt 7.11 16:45
Premiéra

Eva dnes chystá k večeři husí prsa s brusinkami.

Husí prsa s brusinkami
2 husí prsa
1 cibule
4 stroužky česneku
lžička zázvoru
1/2 lžičky soli
hrst brusinek
1 dl červeného vína
rozmarýn
300 ml drůbežího vývaru
šťáva z půlky pomeranče
lžička citronové kůry
pepř
Kůži na prsou nařízněte do mřížky a dejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Nechte vysmahnout tuk, který později slijete. Prsa na pánvi otočte a nechte zatáhnout. Zázvor a 2 stroužky prolisovaného česneku smíchejte se solí na pastu a tu vetřete do masa. Zbylý česnek nakrájejte na plátky a cibuli na měsíčky. Nechte na pánvi osmahnout. Přeneste do pekáčku pod prsa, položte prsa a podlijte vývarem smíchaným s vínem. Vložte snítku rozmarýnu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Maso by mělo být v pekáčku kůží nahoře a ne úplně ponořené ve vývaru. Pečte hodinu při teplotě 180 °C přikryté. Potom maso vyndejte a zeleninu s výpekem rozmixujte na hladkou omáčku. Ochuťte ji pepřem, solí a přidejte brusinky. Vložte zpět do trouby a nechte dopéct při teplotě 150 °C doměkka. A to je věc, kterou musíte odhadnout sami. Jestli máte husu z domácího chovu, bude to trvat déle, protože husa z volného výběhu má pevnější svaly. Upečené maso odřízněte z kosti a oba dva kousky prsou pak rozkrájejte na plátky. Omáčku ochutnejte a dochuťte šťávou z pomeranče.


Jako přílohu podávejte bramborové krokety, opečené brambory, šťouchané brambory a dušené zelí, kedlubnové nebo cuketové, šťouchanou dýni nebo dýňové zelí.
Šťouchaná dýně
Dýni hokkaido pečte společně s rozkrojenou paličkou česneku. Jakmile je dýně hotová, dejte ji do hrnce. Vymáčkněte k ní upečený česnek, přidejte otrhané lístečky ze dvou větviček tymiánu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte.

 


K tomu je třeba nějaká skvělá sladká tečka. Rozhodla se pro nepečený dort z piškotů.

Nepečený dort z piškotů

500 ml smetany ke šlehání
1 balík cukrářských piškotů
1 kg tučného tvarohu
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 lžíce pistáciové pasty
1 velký broskvový kompot
limoncello nebo portské víno

Šlehačku ušleháme a smícháme s tvarohem, osladíme a zamícháme. Na dno pekáčku narovnáme piškoty. Smícháme šťávu z broskvového kompotu s likérem.
Piškoty pokapeme šťávou. Odebereme čtvrtinu tvarohové směsi, do které přidáme kakao a navrstvíme na piškoty. Proložíme další vrstvou piškotů. Pokapeme je šťávou. Do druhé čtvrtiny směsi zamícháme pistáciovou pastu a opět navrstvíme na piškoty. Proložíme další vrstvou piškotů. Pokapeme je šťávou.
Třetí část směsi smícháme s broskvemi, které jsme nakrájeli na kostičky. Proložíme další vrstvou piškotů. Pokapeme je šťávou. Nakonec navršíme poslední část tvarohové směsi. Necháme do druhého dne proležet. Nakrájíme na kostky, které zdobíme ovocem. Povrch moučníku můžeme posypat kakaem nebo mandlemi.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat