Polopatě 2018 - 5.díl - tipy na chutnou, zdravou a přitom vydatnou snídani
4 tipy na chutnou, zdravou a přitom vydatnou snídani:
Banánové lívance
• Ingredience.
Na asi 10 kusů lívanců budeme potřebovat:
1 hodně zralý banán
2 vejce
½ lžičky kypřícího prášku
2 lžíce jahelné mouky
Špetka soli
Olej na smažení, ideální je kokosový
• Postup.
Všechny suroviny na lívance rozmixujeme na hladkou hmotu. Smažíme v lívanečníku nebo na pánvičce, kde tvoříme malé placičky, z obou stran na rostlinném oleji.
Pohankové palačinky
A ještě jedny placky. Tentokrát ale naslano. Nahradí vám pečivo a můžete si je udělat do zásoby.
• Ingredience.
½ hrnku hladké pohankové mouky
2 hrnky vlažné vody
1 lžička kypřícího prášku
1-2 lžíce sezamových, lněných nebo chia semínek
1 lžíce medvědího česneku nebo provensálského koření, případně chilli
Řepkový olej na smažení
• Postup.
Smícháním surovin vyrobíme těstíčko. Smažíme na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje placičky o průměru asi 10 cm z obou stran. Placičky se smaží dosti dlouho, počkejte, až se začnou odlepovat okraje. Vydržte, nespěchejte a neotáčejte je příliš brzo, jinak se potrhají.
Cizrnová pomazánka.
K placičkám si můžeme vyrobit i cizrnovou pomazánku.
Scedíme cizrnu z jedné plechovky a pořádně propláchneme. Dáme do mixéru, přidáme tři hrsti propláchnutého listového špenátu, 1 lžíci sezamové pasty tahini, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl a pepř, a rozmixujeme na pastu. Pokud je příliš hustá, zředíme troškou vody.
• Servírování.
Pohankové placky jsou výborné například s cizrnovou pomazánkou nebo jinými pomazánkami a dipy.
Míchaná vejce s kozím sýrem
• Ingredience
½ šalotky
Kousek čerstvého kozího sýra nebo sýra feta
Čerstvá pažitka nebo petrželka
Slunečnicová semínka
1 lžíce řepkového oleje
2 vejce
Špetka soli a černého pepře
Šalotku nakrájíme nadrobno. Sýr nakrájíme na menší kousky. Nať a semínka nasekáme. Na pánvičce rozehřejeme olej, orestujeme šalotku, rozklepneme vejce a mícháme, po minutě přidáme kostičky sýra. Po další minutě odstavíme. Dozdobíme natí a semínky. Podáváme se zeleninou a pečivem.