Polopatě 2019 - 8.díl - lehké jarní recepty

Ne 24.3 08:55
Premiéra

Jaro přichází také do kuchyně. Ukážeme si lehké jarní recepty: ředkvičkovou polévku a quiche s batáty a se špenátem.
Ředkvičková polévka

1 svazek ředkviček
1 cibule
2 lžíce másla nebo oleje
0,75l domácího zeleninového vývaru nebo vody s 1 kostkou bio bujonu,
Špetka mořské řasy Arame
½ pytlíku (cca 250 g) mraženého hrášku nebo vyloupaný čerstvý hrášek
Několik listů čerstvé máty
5 lžic smetany nebo rostlinné smetany, příp. kokosového mléka

Postup:
Ředkvičky omyjeme a očistíme. Pokud máme ředkvičky v bio kvalitě, můžeme použít na polévku i listy. 2 odložíme stranou do hrnečku s vodou a ostatní nakrájíme na menší kousky. Nakrájíme cibuli.
Na másle nebo oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájené ředkvičky (případně i listy), orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Vhodíme hrst řasy a vaříme cca 10 minut. Pak přidáme mražený nebo čerstvý hrášek, mátu a vaříme 5 minut. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a podáváme. Ozdobíme na kolečka nakrájenými ředkvičkami, které jsme odložili stranou a posypané semínky, gomasiem nebo krutony z pečiva.

Quiche s batáty a se špenátem

Suroviny:
· 2 ks batátů
· Lžíce olivového oleje
· Zelenina dle našeho výběru – listový špenát, pórek nebo v sezóně svazek chřestu
· 1 balení čerstvého kozího sýra
· 1 cibule
· 4 ideálně domácí vejce
· 1 šlehačka
· Sůl, pepř

Postup:
Batáty oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Formu nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj plátky batátů. Zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů do trouby na 15-20 minut.
Mezitím nakrájíme cibuli a pórek na půlkolečka, špenát opláchneme. Pokud použijeme chřest, nakrájíme jej také na kousky (bílý chřest je nutné oloupat, zelený ne).
V míse smícháme vejce, šlehačku, dochutíme solí a pepřem.
Předpečené batáty poklademe chřestem cibulí, kozím sýrem, zalijeme směsí vajec a šlehačky. Pečeme cca 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Recepty v tomto dílu pořadu
Mohlo by Vás taky zajímat