Receptář prima nápadů 2019 - 18.díl - jak připravit sirup z červeného rybízu
V letním speciálu představil svoji zahradu moderátora pořadu – Oldřich Navrátil. Podle receptu jeho ženy Moniky si můžete vyrobit rybízový sirup.
Potřebujeme:
4l červeného rybízu (můžete použít jakékoli drobné ovoce - maliny, jahody, ostružiny, angrešt), 2kg cukru - záleží na druhu ovoce, převařenou vodu a kyselinu citronovou.
Postup:
Ovoce odšťavníme a koncentrovanou šťávu naředíme převařenou vodou. Na 1l šťávy použijeme zhruba 1,5-2l vody a přivedeme téměř k varu. V momentě, kdy nám šťáva začne bublat, přidáme ho hrnce cukr a kyselinu citronovou. Obojího přiměřeně podle chuti, jak kdo má rád. Sirup nalijeme do předem vypařených láhví a zavíčkujeme. Víčka potřeme rumem. Tím sirup zakonzervujeme a předejdeme tomu, aby nám zkysl :-) Kapku rumu můžete přidat i do sirupu v láhvi.