Rybí polévka s knedlíčky naleznete zde:

Babica vs. Sapík - 31. díl - Vánoce

Babica vs. Sapík - 31. díl - Vánoce

So 15.4 14:30
Repríza

Veřejností milovaný kuchař Jirka Babica vs. nestor české gastronomie, kuchař Jaroslav Sapík. Dnes vaří vánoční variace:

Houbový kuba
Suroviny:
husí sádlo
cibulka
majoránka sušená i čerstvá
sůl, pepř
česnek
škvarky
houby
vařené kroupy
Postup:
V pánvi na sádle orestujeme cibuli nakrájenou na jemno, plátky česneku, houby. Smícháme s kroupami, osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Nasypeme do vymazaného pekáčku a pečeme v troubě na 180-190°C 20-25 minut.


Závitek z pstruha se smetanovým křenem
Suroviny:
filety z pstruha
fáš z pstruha se smetanou
bílý pepř, sůl
listy červené řepy
čerstvý kopr
bílé víno
smetanový křen
citron
pažitka
želatina
bobkový list, nové koření
balsamico ocet
mrkev, celer, petržel
olej
Postup: Filety nařízneme, osolíme, posypeme sušenou želatinou, potřeme fáší, dáme několik kousků pažitky. Zabalíme do fólie a alobalu. Vaříme pozvolna 25 minut v hrnci s kořenovou zeleninou, kořením a bílým vínem, ve kterém jsme si předtím uvařili rybí maso na fáš.
Vychladíme, ozdobíme citronem a podáváme se smetanovým křenem.


Rybí polévka s knedlíčky
Suroviny:
kapr - hlava a ořez
mlíčí
česnek
máslo
sůl
hladká mouka
kořenová zelenina
muškát
½ cibule
zelená petržel
divoké koření - bobkový list, pepř, nové koření
Knedlíčky:
2 žloutky
4 housky na kostky
sníh ze 2 vajec
smetana
mléko
muškát
bílý pepř
Postup:
Kapra, divoké koření, sůl, ½ cibule, kořenovou zeleninu a česnek vaříme 30-45 minut.
Do mísy dáme housku, žloutky, sůl, máslo, smetanu, sníh, muškátový oříšek, bílý pepř. Smícháme, vytvarujeme knedlíčky a vaříme v osolené vodě 5 minut. Vyndáme, potřeme máslem, posypeme posekanou petrželí.
Na másle orestujeme strouhanou kořenovou zeleninu, posypeme moukou, přidáme vývar z kapra, mléko, sůl, bílý pepř, muškát, smetanu a mlíčí. Provaříme. Vložíme maso z kapra, knedlíčky a posekanou petrželku.


Králík s černou omáčkou a krupicové noky
Suroviny:
králík
kořenová zelenina
mandle
rajčatové pyré
máslo
povidla
olej
sušené švestky, meruňky, rozinky
perník
pomeranč, citron
rum
červené víno
skořice, badyán, hřebíček
sůl
cukr
čerstvý tymián, rozmarýn
Postup:
Do hrnce dáme máslo, olej, kořenovou zeleninu, cukr, pomerančovou kůru, protlak, povidla, hřebíček, badyán, skořici, pepř, sůl. Zalijeme vodou a zavaříme s porcemi králíka. Potom dáme péct.
Na máslo a olej dáme pokrájenou pomerančovou a citrónovou kůru, tymián, rozmarýn, cukr, rajský protlak, povidla, rum, červené víno, provaříme a osolíme. Přidáme mletou skořici a sušené ovoce. Na másle opražíme mandle, švestky, meruňky, podlijeme vínem a rumem, přidáme strouhaný perník. Přidáme k omáčce.
Podáváme s noky.

Recepty v tomto dílu pořadu