Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 30. díl druhé řady - vepřový bůček na vandr
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 30. díl druhé řady - vepřový bůček na vandr
Kdysi dávno bylo zvykem chodit za prací na vandr. Vandrovníci se museli na cestu řádně posilnit. My si na náš výlet za dovednostmi dávných generací připravíme poctivý domácí bůček s pořádným krajícem chleba.
Vepřový bůček na vandr
500–750 g libového vepřového bůčku
sůl
červená cibule
žlutá či bílá cibule
nať z jarní cibulky
dijonská hořčice
chléb, nejlépe domácíVepřový bůček důkladně nasolíme z obou stran. Dijonskou hořčici v rendlíku smícháme s nakrájenou cibulí a natí z jarní cibulky. Cibuli dávkujeme podle chuti. Bůček pečeme kůží nahoru na 100–120 °C po dobu 3–4 hodin. Je třeba, aby se z bůčku nevypekla šťáva, proto pečeme hodně pomalu. Po upečení z bůčku odstraníme svrchní tučnou kůži, maso nakrájíme na plátky. Krajíce chleba pomažeme hořčicí smíchanou s cibulí, proložíme bůčkem a přiklopíme dalším krajícem.