Všechno co mám ráda - třetí řada - 7. díl - kachna na medu a medový mřížkový koláč

Čt 17.10 16:45
Premiéra

V kuchyni dnes zavoní pečená kachna na medu a medový mřížkový koláč plněný jablky.

 

Kachna na medu


1 l vývaru - drůbeží nebo zeleninový
6 lžic sójové omáčky
3 lžíce medu
sůl
lžička mletého zázvoru
kmín
0, 5 kg cibule

Ve vývaru rozpustíme med, přidáme sójovou omáčku a zázvor. Kachnu nasolíme, cibuli nakrájíme na kolečka. Cibulí vyplníme vnitřek kachny a dáme ji také na dno pekáče. Kachnu pokmínujme a zalijeme vychladlým vývarem. Necháme v lednici uležet nejméně do druhého dne. Pečeme ve vývaru v zakrytém pekáči asi hodinu, potom odkryjeme a dopečeme. Med na kachně karamelizuje. Upečená kachna má být tmavě hnědá, měkká, rozpadající se. Podávat lze klasicky s bramborovým knedlíkem, noky a zelím, ale také s bramborovými šiškami a dýňovým, kedlubnovým nebo cuketovým zelím.

Medový mřížkový koláč

500 g hladké mouky
150 g cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
2 vejce
3 lžíce medu
100 g másla
6 lžic mléka
Náplň
500 g tvarohu
1 vejce
1 vanilkový cukr
med
jakékoliv ovoce
nebo
1 kg jablek
med
skořice dle chuti
nebo
300 g mletých ořechů
150 g moučkového cukru
150 ml horkého mléka
špetka mletého hřebíčku a skořice

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na 2/3 a 1/3. Větší část rozválíme. Přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na plech vystlaný pečicím papírem. Okraje těsta zvedneme, aby byl prostor pro náplň. Na těsto rozetřeme náplň. Náplň se hodí jakákoliv - maková, ořechová, povidlová, kokosová, tvarohová nebo jablečná. Zbylé těsto rovněž rozválíme. Nakrájíme radýlkem na stejné pruhy a naskládáme na koláč do mřížky. Pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 170 °C.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Všechno co mám ráda: 

Mohlo by Vás taky zajímat