Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 23. díl druhé řady - jak připravit chutný domácí sýr a domácí vejce do skla s křenem

Ne 8.9 18:25
Premiéra

V prvním podzimním dílu se vypravíme za lidmi, pro které je i v dnešní době jistá míra soběstačnosti důležitou součástí života. Ukážeme si, že chutný domácí sýr dokážeme připravit třeba i v panelákové kuchyni. Můžeme použít běžně kupované pasterované kravské či kozí mléko. To však nesmí projít homogenizací, což je proces, který mimo jiné zabraňuje vytváření smetany.

Domácí sýr

mléko (pasterované, nikoli homogenizované)
ocet
bylinky

Mléko zvolna zahříváme pod bodem varu, tedy na teplotu kolem devadesáti stupňů. Poté přilijeme malé množství octa tak, aby se mléko začalo srážet a vytvářet sýrové zrno a syrovátku. Směs při tom opatrně promícháváme. Do olivového oleje přidáme sůl a oblíbené koření nebo sušené či čerstvé bylinky. Ještě teplé sýrové hrudky scedíme, smícháme s připravenou kořenící směsí, a můžeme rovnou ochutnávat.


A tři domácí vejce do skla s křenem se mohou stát přímo lahůdkovou snídaní.

Vejce do skla s křenem

čerstvá vejce
pepř
sůl
křen
kostky ledu

Připravíme si mísu studené vody s kostkami ledu. Vejce vaříme 4 minuty. Po čtyřech minutách varu budeme mít připravena klasická vejce naměkko, na která už čeká předem připravená ledová lázeň. Vejce zchladíme, oloupeme a vložíme do misky. Ochutíme je čerstvě namletým pepřem, solí a kupičkou nastrouhaného křenu.

Tipy, aby nám vajíčka nepopraskala
- do vody přidáme lžíci octa
- vajíčka předem vytáhneme z lednice a necháme je ohřát na pokojovou teplotu
- vodu na vaření vajec osolíme
- vajíčka na širším konci propíchneme špendlíkem

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Mohlo by Vás taky zajímat