Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 24. díl druhé řady - lahůdky našich babiček

Ne 15.9 18:25
Premiéra

Připravíme si zapomenutou lahůdku našich babiček – voňavou jahodovou klevelu se smetanou. Tahle dobrůtka bude určitě chutnat dětem a dá se připravit třeba i z meruněk, švestek nebo lesních plodů.
 

Jahodová klevela
½ kg jahod
2 lžíce cukru
1 lžíci bramborové škrobové moučky
smetana
¼ l studené vody

Jahody nakrájíme na kousky, malé můžeme použít i celé. Vložíme do rendlíku s vodou a přidáme cukr (dávkujeme podle sladkosti jahod). Jahody v rendlíku mírně rozmačkáme. Necháme bublat na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Občas promícháme. Poté směs zahustíme trochou bramborového škrobu, který si předem rozmícháme v malém množství vody. Hotovou jahodovou klevelu dochutíme smetanou a ještě teplou podáváme. Pro zvýraznění chuti můžeme lehce pokapat citronovou šťávou.


Uvaříme si klikvovou marmeládu se skořicí a hřebíčkem. Z věkovitého receptáře pochází tip na výbornou angreštovou polévku s kyselým mlékem a bramborami. Dalším zajimavým receptem jsou bylinkové řízečky.

Bylinkové řízečky

Na tuhle sezónní dobrůtku potřebujeme mladé listy kostivalu, které je třeba natrhat a rovnou s nimi pospíšit do kuchyně, aby nezvadly. Listy kostivalu jsou porostlé jemnými chloupky. Díky tomu na nich drží těstíčko, ve kterém je budeme smažit.

listy kostivalu
hladká mouka (nejlépe celozrnná), můžeme použít i mouku hrachovou
voda
sůl
olej na smažení

Z mouky a vody umícháme řídké těstíčko, ve kterém namáčíme listy kostivalu a ihned smažíme na rozpáleném oleji do křupava. Jako příloha se hodí vařené jáhly a luštěninový salát. Kdo chce o něco hutnější variantu, může přidat do těstíčka vejce a řízečky smažit na sádle. Do těsta můžeme přidat i oblíbené koření.

 


 

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat