Všechno co mám ráda - třetí řada - 3. díl - recept na kachní játra s hruškami
Všechno co mám ráda - třetí řada - 3. díl - recept na kachní játra s hruškami
Eva se dnes rozhodla zpracovat hrušky, které dostala ze zahrad od svých přátel. Nebudou to žádné kompoty ani čatní. Pustí se do pečení koláče sester Tatinových, jehož příběh začíná už v roce 1890. Dnes ho známe jako obrácený koláč.
Obrácený hruškový koláč
Těsto
3 vejce
100 g cukru
100 g másla
100 ml mléka
350 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášekNáplň
2–4 hrušky
1 skořicový cukr
50 g máslaKoláčovou formu vyložíme papírem na pečení. Vroubkovou formu je lepší vyložit namočeným papírem, aby se vroubky hezky vyrýsovaly. Před pečením si zapnu troubu na teplotu 180 °C. Na papír položím plátky másla a pokrájené hrušky. Zasypeme skořicovým cukrem. Vložíme do horké trouby na 10 minut. Mezitím si připravíme těsto. Vejce, cukr, změklé máslo, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva zamícháme a vlijeme na předpečené hrušky. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova (asi 15 – 20 minut podle výkonnosti trouby). Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme špejlí. Upečený koláč necháme vychladnout. Překlopíme, sejmeme papír a podáváme se šlehačkou, zakysanou smetanou, s medem a skořicí. I když –nejčastěji se sní jen tak.
Hrušky se výborně hodí i na rozličné zavařeniny. Společně s Evou můžete vyzkoušet hruškovou zavařeninu s mákem, hruškovou hořčici nebo hruškovou zavařeninu se zázvorem, skořicí a badyánem. Zrovna dnes nemá Eva poblíž žádného strávníka. Vaří jen pro sebe. Chce to něco jednoduchého, rychlého a chutného. Kachní játra s hruškami jistě zasytí a dodají energii. .
Kachní játra s hruškami
600 g kachních jater
1 červená cibule
2 hrušky
sůl
pepř
dezertní víno - portskéJátra očistíme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibulku nakrájenou na tenké proužky. Hrušky opláchneme, oloupeme a nakrájíme také na tenké proužky. K usmažené cibuli přidáme játra a hrušky. Prudce opečeme. Na závěr celou směs osolíme a opepříme podle chuti. Malinko podlijeme vínem.