Polopatě naleznete zde:

Polopatě 2022 - 3.díl - skotské vejce a bramborové curry s masovými kuličkami

Polopatě 2022 - 3.díl - skotské vejce a bramborové curry s masovými kuličkami

Ne 20.2 08:50
Premiéra

Mleté maso má v kuchyni široké použití. Ale ruku na srdce, kdo z něho připravuje něco jiného než sekanou nebo karbanátky? Máme pro vás inspiraci i na jiné zpracování. Podívejte se, jak připravit skotské vejce a bramborové curry s masovými kuličkami.

Recepty v tomto dílu pořadu

Polopatě 2022 - 2.díl - recept na thajské červené kari s kuřecím masem a vietnamské Bun bó nam bó

Polopatě 2022 - 2.díl - recept na thajské červené kari s kuřecím masem a vietnamské Bun bó nam bó

Ne 13.2 08:50
Premiéra

Připravte si spolu s námi skvělé lahůdky: thajskou a vietnamskou. Nabídneme vám recepty na thajské červené kari s kuřecím masem a jasmínovou rýží a vietnamské Bun bó nam bó.

Recepty v tomto dílu pořadu

Polopatě 2022 - 1.díl - recept na tapiokový pudink a cuketový koláč

Polopatě 2022 - 1.díl - recept na tapiokový pudink a cuketový koláč

Ne 6.2 08:50
Premiéra

Petr Stupka vám ukáže, jak připravit vylepšenou gulášovku s domácími houstičkami a speciální ovesnou kaši jako dezert. Upečeme si dva výborné dezerty – tapiokový pudink s karamelizovanými hruškami, chia semínky a slaným karamelem a cuketový koláč s čokoládovou polevou.

Recepty v tomto dílu pořadu

Polopatě 2020 - 4.díl - recept na dietní noky a muffiny s banánovým základem

Polopatě 2020 - 4.díl - recept na dietní noky a muffiny s banánovým základem

Ne 23.2 00:55
Premiéra

Připravíme si menu, které vám odlehčí jídelníček. Těšit se můžete na dietní noky. Nejen polévkové, ale i přílohové. A taky na moučník - famóní mufiny s banánovým základem.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2020 - 2.díl - recept na Café Bomabardino

Polopatě 2020 - 2.díl - recept na Café Bomabardino

Ne 9.2 00:55
Premiéra

Máme pro vás recept skvostnou kávu Bombardino z posledního dílu pořadu Polopatě. 

Nejprve připravte vaječný likér: Do kastrolu nalijte 1,5plechovky slazeného kondenzovaného mléka (375 ml), přilijte 1 plechovku mléka (jakékoli, 250 ml), přidejte 1 podélně rozříznutý vanilkový lusk a trochu jemně nastrouhaného oříšku (může být také 1 hřebíček). Směs přiveďte na plotně za občasného promíchání téměř k varu a odstavte ji.
V misce nad párou zvolna prohřejte a prošlehejte 5 oddělených žloutků a postupně po lžících do nich zašlehejte teplý mléčný základ. Vše šlehejte cca 15 minut do dosažení krémové konzistence, směs odstavte a zašlehejte do ní 300 ml tmavého třtinového rumu.
Do horkou vodou nahřáté sklenice grogovky nalijte 2 cl rumu (malý panák), přilijte 6 cl vaječného likéru (1 malý + 1 velký panák), dále přilijte silnou kávu a nahoře nakonec vykružte velkou šlehačkovou čepici posypanou strouhaným muškátovým oříškem nebo skořicí.

Recepty v tomto dílu pořadu
Recepty Polopatě: 

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2019 - 29.díl - pečeme bez cukru

Polopatě 2019 - 29.díl - pečeme bez cukru

Ne 20.10 00:55
Premiéra

Máme pro vás dva recepty na dezerty, k jejichž přípravě cukr nepotřebujete, a přesto jsou sladké. Nejprve si připravíme jahelník s jablky a švestkami a pak vegan brownies z červené řepy.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2019 - 26.díl - recept na zapečenou čočku s dýní a kokosem a cuketový koláč s ovocem

Polopatě 2019 - 26.díl - recept na zapečenou čočku s dýní a kokosem a cuketový koláč s ovocem

Ne 29.9 00:55
Premiéra

Na zahradách teď najdeme velké množství cuket a dýní. Jejich pěstování není složité, a tak se může stát, že jich najednou máte hodně a nevíte co s nimi. Proto budeme vařit právě z nich. Nabídneme vám zapečenou čočku s dýní a kokosem a cuketový koláč se švestkami.

Cuketovo švestkový koláč

Nastrouháme nahrubo 220 - 250 g cukety. Rozpůlíme švestky a vyndáme pecky. Švestek budeme potřebovat tolik, abychom překryli celou koláčovou formu, tzn. cca půl kila švestek 
Připravíme si těsto, které bude bezlepkové. Použijeme instantní kukuřičnou polentu, asi 110 g, k tomu jahelnou mouku - 150 g, třtinový cukr - 90 g. Přidáme 2 vejce a bílý jogurt - 150 g.
K tomu 3 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene a 1 lžíci pudinkového prášku.
To všechno smícháme, přidáme nastrouhanou cuketu a budeme mít hotové těsto.
Těsto  dáme do formy na pečící papír. Ideální je koláčová forma. Na těsto vyskládame švestky hezky řezem nahoru a posypeme mandličkama, skořicí. Zakápneme medem nebo nějakým sirupem.
Pečeme v troubě. Nejdřív budeme péct celkem zprudka na 180°C takových 20 minut. Potom 20 - 25 minut dopékat na nějakých 165°C

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2019 - 9.díl - recept na vepřovou panenku se slaninou v bylinkové krustě se sezamem a listy čerstvého špenátu

Polopatě 2019 - 9.díl - recept na vepřovou panenku se slaninou v bylinkové krustě se sezamem a listy čerstvého špenátu

Ne 31.3 08:55
Premiéra

Tip na nedělní oběd - Vepřová panenka se slaninou v bylinkové krustě se sezamem a listy čerstvého špenátu, podávaná se šlehanou nádivkou s kousky uzeného boku a mandliček. Panenka bude rolovaná se špenátem a obalena v bylinkách a sezamu (médium).

Vepřová selečí panenka 200g
Listový špenát 20g
Slanina 30g
Sůl, pepř, sezam, steakové hrubé koření
Olivový olej 20ml

Postup:
Vepřovou očištěnou panenku si podélně prokrojíme, abychom do ní mohli zabalit listy špenátu. Zarolované maso okořeníme, pokapeme olejem a zabalíme podle velikosti masa do 2-3 plátků slaniny. Rovnoměrně opékáme na pánvi, aby bylo maso správně upečené. Mezitím si namícháme směs čerstvých bylinek, steakového koření a sezamu, ve kterém po upečení panenku obalíme.
Nádivka bude jako příloha s malou pečenou bramborou jako doplněk na talíři. A budeme na ni potřebovat:

Uzený bok 100g
Sůl, pepř
Máslo 50g
Veka bílá 200g
Máslo 80g
Vejce 3ks
Cibule 1/2
Sušené rajčata 50g
Šalvěj, jarní cibulka
Smetana 30ml
Jablko ½
Mandle 10g

Postup:
Veku, uzený bok, sušená rajčata, cibulku, jablko a jarní cibulku si nakrájíme na drobné kostičky. Veku a sušená rajčata si dáme do mísy a zbylé suroviny opečeme na pánvi. Opečené suroviny přidáme k vece. Do celé směsi přidáme žloutky, smetanu, povolené máslo, mandle a promícháme. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do celé směsi. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě na 200 stupňů ve vymazaném pekáčku.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2019 - 8.díl - lehké jarní recepty

Polopatě 2019 - 8.díl - lehké jarní recepty

Ne 24.3 08:55
Premiéra

Jaro přichází také do kuchyně. Ukážeme si lehké jarní recepty: ředkvičkovou polévku a quiche s batáty a se špenátem.
Ředkvičková polévka

1 svazek ředkviček
1 cibule
2 lžíce másla nebo oleje
0,75l domácího zeleninového vývaru nebo vody s 1 kostkou bio bujonu,
Špetka mořské řasy Arame
½ pytlíku (cca 250 g) mraženého hrášku nebo vyloupaný čerstvý hrášek
Několik listů čerstvé máty
5 lžic smetany nebo rostlinné smetany, příp. kokosového mléka

Postup:
Ředkvičky omyjeme a očistíme. Pokud máme ředkvičky v bio kvalitě, můžeme použít na polévku i listy. 2 odložíme stranou do hrnečku s vodou a ostatní nakrájíme na menší kousky. Nakrájíme cibuli.
Na másle nebo oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájené ředkvičky (případně i listy), orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Vhodíme hrst řasy a vaříme cca 10 minut. Pak přidáme mražený nebo čerstvý hrášek, mátu a vaříme 5 minut. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a podáváme. Ozdobíme na kolečka nakrájenými ředkvičkami, které jsme odložili stranou a posypané semínky, gomasiem nebo krutony z pečiva.

Quiche s batáty a se špenátem

Suroviny:
· 2 ks batátů
· Lžíce olivového oleje
· Zelenina dle našeho výběru – listový špenát, pórek nebo v sezóně svazek chřestu
· 1 balení čerstvého kozího sýra
· 1 cibule
· 4 ideálně domácí vejce
· 1 šlehačka
· Sůl, pepř

Postup:
Batáty oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Formu nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj plátky batátů. Zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů do trouby na 15-20 minut.
Mezitím nakrájíme cibuli a pórek na půlkolečka, špenát opláchneme. Pokud použijeme chřest, nakrájíme jej také na kousky (bílý chřest je nutné oloupat, zelený ne).
V míse smícháme vejce, šlehačku, dochutíme solí a pepřem.
Předpečené batáty poklademe chřestem cibulí, kozím sýrem, zalijeme směsí vajec a šlehačky. Pečeme cca 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Recepty v tomto dílu pořadu

Mohlo by Vás taky zajímat

Polopatě 2019 - 7.díl - pokojovky jako koření a na talíři

Polopatě 2019 - 7.díl - pokojovky jako koření a na talíři

Ne 17.3 08:55
Premiéra

Spoustu cizokrajných rostlin je možné pěstovat jako pokojovky nebo na zahradě a zároveň báječně poslouží i jako koření v kuchyni. Patří k nim třeba pepřovník thajský, galgán nebo citronová tráva. A na závěr si z dnes představených rostlin něco dobrého uvaříme.

Mohlo by Vás taky zajímat

Stránky